SOCIAL 14 octombrie 2019

Spațiu destinat persoanelor fără adăpost, deschis în Ciucului

de Daniela Luca | 2944 vizualizări

Inițiativa aparține tinerilor de la Serviciul de Ajutor Maltez

O echipă de voluntari de la Serviciul de Ajutor Maltez a muncit câteva zile cot la cot pentru a  construi un spațiu comunitar destinat oamenilor străzii. Acesta se află chiar în curtea adăpostului de noapte din cartierul Ciucului și a fost inaugurat duminică, 13 octombrie. Inițiatorii spun că foișorul nu doar că îi va apăra de vânt și ploaie în timp ce vor aștepta să se deschidă adăpostul, ci va fi și un spațiu confortabil în care ei vor putea să socializeze și să încerce diverse jocuri de societate. 

Un foișor încăpător din lemn, cu mese și scaune se află acum în curtea adăpostului de noapte din Sfântu Gheorghe, iar ideea le aparține chiar administratorilor celui din urmă, Serviciului de Ajutor Maltez. Duminică, la orele prânzului, noua construcție a fost inaugurată de către echipa de voluntari care s-a bucurat să își vadă rodul muncii. Persoanele fără adăpost au aplaudat ideea  și s-au ales și cu o masă caldă. 

„Pregătirile au început de acum trei, patru săptămâni. A fost turnat betonul și după aceea a început construcția. Am fost cam 10-12 voluntari. A fost o experiență nouă pentru mulți dintre noi să lucrăm cu lemnul, dar ne-am descurcat. Sunt foarte mulțumită de rezultat și mă bucur că am reușit să facem ceva pentru ei că nu au avut pe timpul zilei unde să stea. Așa arată mai bine și ei se simt altfel aici. Odată pe lună vrem să ne adunăm cu toții și să jucăm diverse jocuri de societate cu ei. Deși am fi putut să facem orice altceva cu timpul nostru liber, eu simt că oamenii aceștia au nevoie nu doar de ajutor, ci să simtă că e cineva lângă ei”, ne-a spus unul dintre voluntari, Tankó Tímea. 

„E lucru mare să dea cineva din timpul său în zilele noastre”

În timpul construcțiilor, voluntarilor li s-au alăturat și câteva persoane care frecventează adăpostul de noapte, spune directorul acestuia, Székely Róbert.

„Mereu încercăm să le oferim mai mult. Vedeam pe timpul zilei că stau în parc pe bănci, pe străzi și ne-am gândit totuși să facem un loc pentru ei unde să poată să discute, să se acopere de ploaie. Vom avea și mese cu o tablă de șah. Dorim să amenajăm totul astfel încât să fie în folosul lor. (...) Am avut și o firmă care s-a oferit să ne ajute voluntar cu niște meseriași. Doar la construcția propriu-zisă voluntarii au lucrat patru zile câte opt ore. Li s-au alăturat și câteva dintre persoanele fără adăpost”, a precizat Székely Róbert.

Preotul catolic Dávid György de la Biserica Krisztus Király le-a citit celor prezenți un pasaj simbolic din Evanghelie și a binecuvântat lucrarea. 

„Le-am spus că oricând stau aici cu mulțumire și pace în suflet, între ei este Isus Hristos. Asta trebuie să știe toți. Tinerii Maltezi fac foarte multe lucruri pentru ei. E lucru mare să dea cineva din timpul său în zilele noastre. E un pas înainte inițiativa asta”, ne-a spus preotul. 

Frigul care se apropie este cel mai mare dușman al oamenilor străzii 

Mai târziu s-a pus masa. Mirosul de sarmale a inundat toată curtea și a pus zâmbetul pe fața oamenilor înfometați care au mâncat și câte două porții. 

„Era nevoie de astfel de investiție, dar trebuia făcută în primăvară. Acum vine iarna, viscolul. Cine o să stea aici atunci? Pentru chestia asta suntem recunoscători, dar mi se pare că nu e terminat. Noi suntem și pretențioși, după ce vrem încă un perete, apoi mai vrem o ușă și niște paturi. Mai glumim și noi. E un început bun și cine a avut ideea asta, să îi dea Dumnezeu sănătate”, ne-a spus Ioan Georgescu, un bărbat care vine la adăpostul de noapte de peste zece ani.  

Frigul care crapă și pietrele este foarte nemilos pe timpul iernii, a mai spus acesta. Cu toții au căzut de acord că centrul ar trebui să fie deschis și pe timp de zi astfel încât să nu mai fie dați afară „ca niște câini” la 8:00 dimineața.  

Iarna adăpostul este mai plin 

În prezent, adăpostul din clădirea Sing-Sing dispune de 60 de locuri, însă acestea nu sunt ocupate în totalitate. De la 1 noiembrie, porțile se vor deschide mai devreme, la ora 18:00. Dimineața, ora rămâne aceeași. La 8:00, toată lumea trebuie să părăsească clădirea.

„Pe timpul verii intră cam 25-30 de persoane în adăpost, iar în timpul iernii 40-45. În Sfântu Gheorghe sunt aproximativ 50  astfel de persoane în total, iar numărul exact este destul de greu de stabilit pentru că se schimbă mereu. Majoritatea sunt mai în vârstă pentru că cu cei tineri care vin aici putem să lucrăm destul de repede. Dacă intră, într-o lună, maxim două își găsesc un loc de muncă și se reintegrează. (...) Putem să spunem că avem și succes pentru că am reușit să reintegrăm 32 de persoane. Ori am găsit loc de muncă și închiriem o garsonieră pentru ei și ținem legătura cu ei sau am găsit familia sau o altă instituție cum ar fi azilul pentru bătrâni. Lucrăm cu ei în așa fel în care să nu rămână mulți aici”, a precizat Székely Róbert.

În luna noiembrie a anului trecut, un bărbat care mai venea din când în când să doarmă la adăpost și-a găsit sfârșitul din cauza frigului și alcoolului, în Parcul Central din Sfântu Gheorghe. Cazul a provocat diverse reacții din partea locuitorilor din municipiu, însă cert este că un alt mare dușman al acestor nevoiași rămâne alcoolul, spune Székely Róbert.

„Pentru a evita situația de anul trecut, ei ar trebui să nu mai bea. Și dacă vor să bea, să bea atât cât să poată să ajungă aici. Când sunt -20 de grade și în timpul zilei e greu să fii afară și pentru noi, nu doar pentru ei. Noi facem patrulă de două ori pe săptămână când este foarte frig, dar nu prea găsim persoane. Pe timpul iernii mai găsim și soluții ca să le oferim și o masă la prânz. Dacă cineva vede că un om a căzut pe stradă, indiferent dacă este în stare de ebrietate sau nu, trebuie să sune la 112, iar noi vom găsi soluții”, a mai precizat acesta. 

Adăpostul de noapte din reședința județului Covasna este administrat încă din 2012 de Serviciul de Ajutor Maltez. Acesta funcționează după câteva reguli stricte, însă cei care le respectă au parte de căldură, posibilitatea de a face duș, de a-și spăla hainele și au la dispoziție un pat curat într-o cameră încălzită.

Un număr de 200 de locuitori ai reședinței de județ au votat în primăvara acestui an pentru ca inițiativa „Spațiu comunitar pentru persoane fără adăpost” să obțină finanțare în cadrul proiectului Com’ON Sfântu Gheorghe. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.