SOCIAL 31 iulie 2016

Soluțiile DNA în cazul scandalului despre sex și mită de la Serviciul de Permise Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1921 vizualizări

Arest la domiciliu pentru poliţiştii de la Serviciul Permise Covasna, acuzați de de luare de mită, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual şi abuz în serviciu

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov a dispus trimiterea în judecată în stare de arest la domiciliu a inculpaților Costel Adrian Anton, agent principal de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, în prezent delegat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna și Ilie Cristian Filip, comisar de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Neamț, în prezent detașat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna.

Anton este acuzat de 15 fapte de luare de mită, folosire abuzivă a funcției în scop sexual și de șapte fapte de abuz în serviciu, iar Filip de cinci infracțiuni de luare de mită.

Mai mult, alături de cei doi, au fost trimiși în judecată, dar sub control judiciar, instructorii auto Koter Gabor, pentru două fapte de trafic de influență și complicitate la luare de mită, și Gal Elemer Laszlo, pentru două fapte de trafic de influență și două fapte de luare de mită.

În același dosar sunt cercetați în stare de libertate și Nagy Gyula, Mihai Constantin Striblea, Ciprian-Ștefan Colț, Marius Lucian Dinco, István Jeno Finta și Remus Istrate, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

„În perioada 25 ianuarie – 28 aprilie 2016, inculpații Filip Ilie Cristian și Anton Costel Adrian, având atribuții pe linia de examinare a persoanelor la proba teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere, atât singuri cât și împreună, au pretins și primit de la diferiți candidați printre care și Nagy Gyula, Striblea Mihai Constantin, Colț Ciprian-Ștefan, Dinco Marius Lucian, Finta István Jeno și Istrate Remus, sume de bani cuprinse între 100 lei – 1.000 euro și alte foloase necuvenite”, arată comunicatul DNA, transmis în 29 iulie.

Aceeaşi sursă informează că „în perioada 7 martie – 20 aprilie 2016, inculpatul Anton Costel Adrian, în aceeași calitate de examinator, a obținut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea”.

Lista acuzaţiilor la adresa lui Anton nu se încheie aici. „În perioada 25 ianuarie – 18 aprilie 2016, inculpatul Anton Costel Adrian, în aceeași calitate, și-a încălcat atribuțiile de serviciu și dispozițiile legale privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere prin indicarea în cazul a șapte candidați, a răspunsurilor corecte la unele întrebări din testul de examinare”, transmite DNA.

Instructorii auto au pretins de la mai mulți candidați sume de bani cuprinse între 4.200 lei – 1.500 euro

Comunicatul DNA mai arată că „sumele de bani au fost remise celor doi inculpați atât personal cât și prin intermediul inculpaților Koter Gabor și Gal Elemer Laszlo, instructori auto la o școală de șoferi. În perioada 22 februarie – 21 aprilie 2016, inculpații Koter Gabor și Gal Elemer Laszlo au pretins de la mai mulți candidați sume de bani cuprinse între 4.200 lei – 1.500 euro, promițându-le că-i vor ajuta să promoveze probele pentru obținerea permisului de conducere, în acest sens susținând că au influență asupra unor examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna”.

Mai mult, conform DNA, „procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și sume de bani ce aparțin inculpaților Anton Costel Adrian, Filip Ilie Cristian, Koter Gabor și Gal Elemer Laszlo”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Procurorii DNA au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai transmite Direcţia Naţională Anticorupţie.

Acestea nu sunt primele cazuri de corupţie de care sunt acuzaţi angajaţi ai Serviciului de Permise Auto Covasna. În primăvara anului 2009 mai mulţi angajaţi, suspectaţi că ar fi facilitat înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme, au fost inculpaţi pentru fals, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. În 2014 un alt angajat a fost prins în flagrant în timp ce primea 200 de euro mită de la un candidat pentru a-i facilita promovarea probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 1 august 2016
Cu asemenea acuzatii grave, indivizii astia 2 inca lucreaza in sistem, "detasati"?! Vedem aceeasi mizerie, ca si in cazul politicienilor... nici macar nu i-au suspendat din functie, sa stea acasa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.