SOCIAL 11 februarie 2019

Sfidarea și nesiguranța zilei de mâine i-a scos în stradă

de Daniela Luca | 734 vizualizări

Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au ieșit să-și ceară drepturile

Adulți cu dizabilități, asistenți personali și părinți ai copiilor cu dizabilități și-au dat întâlnire vineri, 8 ianuarie, în Piața Libertății din Sfântu Gheorghe, pentru a solicita modificarea  Proiectului de buget pe anul 2019. Oamenii s-au declarat nemulțumiți că acesta prevede zero lei pentru dizabilitate și protecția specială a copilului și transferă integral responsabilitatea pe umerii administrației locale. De asemenea, manifestanții au cerut și înființarea Fondului pentru Dizabilitate, dar și decontarea terapiilor.

Covăsnenii au ieșit în stradă sub sloganul mișcării naționale „Nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu dizabilități” nemulțumiți de proiectul Legii Bugetului de Stat 2019. Acesta este, potrivit protestatarilor, o încălcare gravă a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Cu copiii de mână, în scaune cu rotile sau în semn de solidaritate, în jur de 50 de persoane s-au mobilizat vineri în Piața Libertății împotriva unor măsuri abuzive de tăiere a bugetului pentru dizabilitate și protecție specială a copilului. Ei au ținut în mâini pancarte pe care scria: „Noi=zero?”, „Dizabilitatea la bugetul central”, „Noi suntem românii nevăzuți”, „În stradă pentru cei vulnerabili”.

Mai mult, nici Fondul pentru Dizabilitate și decontarea terapiilor nu se regăsesc în varianta finală a bugetului, spun protestatarii.

„Am venit la acest protest ca să ne vadă lumea pentru că multă lume nici nu știe că existăm. E foarte ușor să lovești în oamenii care nici nu știu să se apere. Aproape în fiecare an ne confruntăm cu asta. Primim subvenții din ce în ce mai puține”, ne-a spus vineri o voluntară din cadrul Fundației Creștine Diakonia din Sfântu Gheorghe.

Întrucât măsurile propuse de Executiv prevăd eliminarea alocării financiare la bugetul central a plății serviciilor sociale, cei care se opun schimbării consideră că actuala formă a bugetului de stat va pune în pericol drepturile persoanelor cu dizabilități și va afecta în mod direct autoritățile publice locale responsabile cu asigurarea acestor drepturi.

 „Îmi este foarte greu cu copilul, statul nu ne ajută cu nimic și cu ceea cu ce ne ajută vor să ne ia. Deci dacă noi o să ajungem pe mâna bugetului local nu o să avem cu ce să ne hrănim copiii, cu ce să-i ducem la terapie. Comisia de expertiză, medicii, terapeuții ne recomandă cât mai multe ore de terapie. Am facturi de 1.500 de lei lunar pe terapii, doar două ore pe zi. La grădiniță are nevoie de asistent personal, nu se descurcă singur. Poate fi integrat în învățământul de masă, dar nu se descurcă singur. Are nevoie de o umbră. Acea umbră sunt tot eu. Adică eu dacă nu mă duc cu el la grădiniță, nu mă duc cu el la terapie în Brașov, pentru că statul mă trimite la muncă ca să pot să-l întrețin, el cum s-ar dezvolta, cum se recuperează?” ne-a spus organizatoarea protestului, mamă a unui copil cu autism, Ioana Știrbu.

Așadar, bugetul, în forma actuală, este o lovitură dură pentru familii care supraviețuiesc din aceste sume. Faptul că nu există nici o garanție că bugetele locale vor face față nevoilor reprezintă cea mai mare frică a persoanelor cu dizabilități și a asistenților personali.

Nemulțumirile au scos vineri în stradă alte sute de persoane din peste 20 de orașe din țară.

Pe de altă parte, liderii Guvernului dau asigurări că nu vor fi probleme, potrivit presei centrale.

„Indemnizațiile persoanelor cu handicap au rămas în grija ministerului Muncii. Noi vom plăti aceste indemnizații. Plățile se făceau de către primării pentru însoțitori, printr-un cont separat, plătit de la Ministerul Muncii. Nu mai există acea anexă, în buget, unde erau prevăzuți banii separat, pentru că banii merg la echilibrare direct către primării. Avem la echilibrare o sumă de 11 miliarde și acolo sunt cuprinși toți banii. Acolo unde, punctual, dacă vor exista probleme, se va echilibra de la bugetul de stat”, a declarat pentru Digi24, vineri, 8 februarie, Ministrul Muncii, Marius Budăi.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.