SOCIAL 16 decembrie 2022

Serviciul de Ajutor Maltez vrea să deschidă în ianuarie o bucătărie socială la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 722 vizualizări

Pentru ca acest lucru să fie posibil, mai e nevoie de ajutor financiar

Nimeni nu merită să meargă flămând la culcare. Cu atât mai mult cei care nici nu pot să facă prea multe pentru a schimba situația, cum ar fi vârstnicii care se deplasează greu și care nu au posibilitatea de a-și cumpăra alimente. Din acest motiv, Serviciul de Ajutor Maltez, filiala din Sfântu Gheorghe, vrea să deschidă, la începutul anului viitor, o bucătărie socială, în care să fie gătită mâncarea pentru persoanele vulnerabile din reședința de județ, pe care o vor livra la domiciliu. Ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de ajutorul celor care vor să contribuie la comunitatea din care fac parte și să ajute astfel bătrânii singuri. 

În prezent, în Sfântu Gheorghe nu există nici bucătari și nici cantină socială, spun reprezentanții Serviciului Maltez. Chiar și așa, 30 de vârstnici primesc din partea voluntarilor câte o masă caldă pe zi. Pentru că mâncarea cumpărată de la restaurante este costisitoare , dar și pentru că cei care îi ajută vor să ajungă la cât mai multe persoane aflate în nevoie, se dorește amenajarea unui spațiu în care să se poată găti. 

Amenajarea bucătăriei a început deja, însă, pentru ca lucrările să se finalizeze, este nevoie de ajutor. 

„Toată mâncarea pe care o vom pregăti va fi transportată către beneficiari. Aceștia fac parte din comunitatea din Sfântu Gheorghe și sunt vârstnici singuratici, care nu au pe nimeni și nu au de către cine să fie ajutați. În momentul de față avem 30 de persoane care sunt beneficiari ai proiectului și sperăm ca, după ce deschidem porțile bucătăriei sociale, să putem să mărim numărul până la minim 100 de persoane. Când anume vom deschide depinde de donații, de sponsorizări. E o problemă financiară în momentul de față. Noi am câștigat un proiect prin care am reușit să reconstruim de fapt parterul sediului nostru. Dorim să fie pus totul în funcțiune, dar din cauza scumpirilor nu ne ajung banii pentru tot. Mai trebuie să strângem bani ca să putem să deschidem. Dacă e să gândim pozitiv, atunci din ianuarie putem să începem și putem să deschidem bucătăria. Sperăm așa să fie și chiar ne-ar ajuta firmele care vor să doneze pentru scopul respectiv. Ne trebuie bani ca să cumpărăm mobilier, aparatura necesară. Astea ne mai lipsesc”, ne-a spus reprezentantul Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert.

„Este o activitate lipsă în Sfântu Gheorghe”

Székely Róbert a precizat că, dacă vor reuși să gătească mâncarea în loc să o cumpere, vor cheltui mai puțini bani, iar astfel mâncarea va fi de ajuns pentru mai multe persoane. Beneficiari ai acestui proiect ar urma să fie și persoanele de la adăpostul de noapte, dar și cei de la centrul de zi pentru persoane fără adăpost. 

„Cei 30 de bătrâni deja primesc o masă caldă, dar problema este că în momentul de față cumpărăm mâncarea gătită, care costă o sumă imensă. Dacă luăm noi ingredientele, o să ne iasă mult mai ieftin și putem găti din mult mai puțini bani. Dorim să ajungem la mai mulți bătrâni începând cu anul viitor, pentru că cererile sunt multe. Avem și un azil de noapte, un centru de zi pentru persoanele fără adăpost, unde ar fi ideal să gătim noi mâncarea, ca să nu mai cumpărăm. Este o activitate lipsă în Sfântu Gheorghe. Nu avem nici cantină socială, nici bucătărie socială și vrem să suplinim această nevoie”, ne-a mai spus Székely Róbert. 

Astfel de programe funcționează deja în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, orașe în care se deservesc zilnic aproximativ 200 de beneficiari. 

Firmele sau persoanele fizice care vor să ajute și să contribuie la realizarea acestui proiect îi pot contacta pe reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez la numărul de telefon 0735 226 690 sau le pot scrie pe Facebook pe pagina Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgy - SAMR Sfântu Gheorghe. 

***Votează Superlativele OCV 2022 AICI! Votul tău ne ajută să aflăm care sunt evenimentele și personalitățile locale care au marcat ultimul an și să le premiem în consecință.
Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.