SOCIAL 14 mai 2019

Sepsinet prezintă poveştile tinerilor care au ales să revină acasă din străinătate

de Agerpres | 895 vizualizări

Iniţiatorii proiectului Sepsinet continuă seria poveştilor despre tinerii din Sfântu Gheorghe care s-au întors acasă din străinătate, prezentând, printre alţii, un tânăr avocat care a studiat în Statele Unite ale Americii şi un cuplu care a revenit din Marea Britanie şi a deschis un restaurant vegetarian în centrul oraşului.

Într-un film postat pe portalul www.sepsinet.ro, avocatul Vlad Vidican povesteşte, printre altele, despre experienţa dobândită în străinătate, dar şi despre motivele pentru care a revenit la Sfântu Gheorghe după ce a absolvit Facultatea de Drept la Cluj şi a făcut masteratul în America.

„Pentru mine România mereu a avut o şansă şi, cumva, sunt adeptul teoriei prin care tu, dacă ai crescut într-o comunitate care te-a ajutat, trebuie să îi dai înapoi acelei comunităţi, altfel nu există o creştere organică (...) Eu văd România şi Sfântu Gheorghe ca pe nişte zone cu potenţial foarte mare, ele doar trebuie descoperite. Niciodată nu am fost adeptul teoriei că trebuie să pleci într-un loc mai bun ca să poţi să reuşeşti (...), posibilităţi există peste tot. Este o mare durere de-a mea văzând aproape toţi prietenii mei plecând, nu numai din Sfântu Gheorghe, dar şi din ţară. Este un exod, ştim cu toţii, la nivel de tineret. Pleacă din varii motive. Eu consider că majoritatea aleg calea mai uşoară, pentru că, într-adevăr, este mai uşor să te duci să lucrezi într-o ţară mai dezvoltată, unde ai infrastructură mai bună, dar dacă am pleca cu toţii, atunci (...) nu ar mai rămâne nimeni ca să construiască aici. Şi eu cred că se poate construi aici, iar eu îmi canalizez toată energia în direcţia asta”, a declarat Vlad Vidican.

Acesta a remarcat că Sfântu Gheorghe a devenit un loc preferat de mulţi tineri care doresc să îşi întemeieze o familie.

„Am observat o tendinţă foarte accentuată a cuplurilor tinere care vin şi îşi întemeiază familii în Sfântu Gheorghe. Nu trebuie să ne uităm mai departe decât în Piaţa Centrală, într-o duminică însorită este plină ochi de copiii, de familii tinere cu copii mici, ceea ce îmi dă speranţă (...) Există o tendinţă ca oamenii tineri să prefere o comunitate mai liniştită, mai puţin aglomerată, mai puţin poluată să vină şi să îşi întemeieze familii. Deci, din acest punct de vedere, eu sunt optimist”, a mai spus Vlad Vidican.

Csikos Hunor şi prietena lui, Orsolya, care au locuit o vreme la Cluj, iar apoi timp de aproape patru ani în sudul Angliei, au decis să revină pe meleagurile natale pentru natura şi oamenii de aici.

„Am plecat în străinătate cu unul dintre prietenii mei în urmă cu mai bine de patru ani (...) În acele momente am vrut doar să vedem cum este în Europa de Vest, să călătorim puţin, să cunoaştem mai multe culturi (...) Acesta a fost motivaţia, să plecăm să vedem cât mai multe. După un timp a venit şi prietena mea, cu care am deschis localul din Sfântu Gheorghe (...) Ne-am mutat acasă pentru că este mai uşor, cunoaştem mai mulţi oameni, aveam deja o reţea de cunoştinţe şi e mai uşor să începi ceva decât în străinătate, presupun. Amândoi suntem din Sfântu Gheorghe, e oraşul nostru natal, este mediul pe care îl cunoaştem cel mai bine (...) Aici suntem înconjuraţi de păduri, de copaci, care ne-au lipsit foarte mult în Anglia, unde am locuit (...) Le recomand tuturor tinerilor să plece să vadă lumea pentru o scurtă perioadă de timp pentru a cunoaşte viaţa (...) şi să realizeze ceva acasă cu experienţa acumulată acolo. Am fost întotdeauna mândru de Sfântu Gheorghe. Pentru mine Sfântu Gheorghe e special din cauza locuitorilor, din cauza oamenilor care trăiesc aici (...) Eu cred că oamenii sunt figurile cheie al acestui oraş”, a spus Csikos Hunor, în filmul postat pe internet.

Pagina www.sepsinet.ro a fost lansată de Primăria Sfântu Gheorghe la sfârşitul anului trecut, iar pe lângă poveştile celor care s-au întors acasă, mai cuprinde informaţii despre viaţa comunităţii locale, precum şi despre proiectele autorităţilor locale.

„Cu ajutorul paginii www.sepsinet.ro, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe doreşte să întărească acea comunitate a persoanelor plecate din oraş, să sprijine încadrarea locală a persoanelor întoarse acasă din străinătate şi să îi inspire pe tinerii plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă” menţionează reprezentanţii instituţiei pe pagina de internet.

Printre poveştile prezentate de-a lungul timpului se mai numără cea a lui Birtalan Csanád, care, după patru ani petrecuţi în Dubai s-a reîntors acasă împreună cu familia sa, precum şi cea a lui Czine Attila, care, după ce a revenit din Germania, a pus bazele unei afaceri cu genţi de piele pentru biciclete.

Pagina sepsinet.ro a fost realizată în cadrul proiectului internaţional „YOUMIG - Îmbunătăţirea capacităţilor instituţionale şi facilitarea cooperării pentru gestionarea impactului migraţiei transnaţionale a tinerilor”, finanţat prin Programul Transnaţional 2014-2020 INTERREG DUNA.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.