SOCIAL 11 august 2022

Școala Specială din Sfântu Gheorghe își mută temporar sediul

de Iulia Drăghici - Taraș | 2504 vizualizări

Schimbarea se va menține până când lucrările de modernizare ale actualei clădiri se finalizează

Școala Specială din Sfântu Gheorghe își mută temporar sediul din Piața Kálvin în strada Țigaretei. Decizia a fost luată oficial de Consiliul Județean Covasna în cea mai recentă ședință, pe fondul faptului că unitatea de învățământ a intrat în reabilitare totală. 

Hotărârea adoptată luni de consilierii județeni prevede: „Se aprobă darea în administrarea Școlii Gimnaziale Speciale Sfântu Gheorghe a unei părți din teren în suprafață de 2600 mp și a construcțiilor C1 - cabină poartă și C2 – clădire administrativă, evidențiate în C.F. nr. 25519 Sfântu Gheorghe, nr. cad. 25519-C1 și nr. cad. 25519-C2, situate în municipiul Sfântu Gheorghe, str. Țigaretei nr. 44, județul Covasna, aflate în proprietatea publică a județului Covasna și în administrarea Consiliului Județean Covasna, cu valoare de inventar de 1.637.695,91 lei, (...) care vor avea destinația de sediu temporar pentru Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe pe perioada realizării obiectivului de investiție «Extindere, modernizare Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe și demolare garaj și magazie»”. 

Președintele Consiliului Județean Covasna a declarat în cadrul ședinței că a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru acest obiectiv. 

Este vorba despre fostul sediu al SC Drumuri și Poduri din Strada Țigaretei. SC Drumuri și Poduri s-a mutat de acolo. Avem imobilul, o clădire și o curte și dăm în administrarea Școlii Speciale, pentru că deja am început lucrarea finanțată din Programul Operațional Regional, în Piața Kálvin, la Școala Specială. Acolo deja am dat ordin de începere a lucrării și au început să lucreze. De aceea trebuie să ne pregătim cât mai rapid să funcționeze și școala specială”, a spus Tamás Sándor. 

Din documentele oficiale mai reiese și că unitatea de învățământ a înaintat Consiliului Județean Covasna cererea pentru darea în administrare a acestor imobile, „pentru funcționarea în condiții optime a Școlii Gimnaziale Speciale Sfântu Gheorghe, întrucât sediul actual al școlii urmează a fi reabilitat”, încă din 8 iunie a.c.

Lucrările la obiectivul din Piața Kálvin au fost demarate după jumătatea lunii iulie, iar termenul de finalizare ar fi decembrie 2023, ne-a spus miercuri directorul Școlii Speciale, Forró Huba. 

În prezent, sediul din strada Țigaretei se amenajează pentru a corespunde cerințelor, astfel încât din septembrie cei aproximativ 120 de copii și 57 de cadre didactice să înceapă activitatea în condiții bune, având în vedere că imobilul nu a fost conceput pentru activități educaționale. 

Despre demersurile de modernizare a clădirii școlii, Forró Huba ne-a spus că unitatea de învățământ avea nevoie de condiții de secol XXI, de modernizare și dotare la standarde actuale, deci este un demers foarte binevenit. 

Directorul a spus că reabilitarea Școlii Speciale este un pas important, cu atât mai mult cu cât, poate, condițiile foarte bune de școlarizare vor conta în decizia părinților de a alege învățământul special pentru copiii care au dificultăți în cel normal. 

Veștile oficiale că Școala Specială din Sfântu Gheorghe intră în reabilitare au fost făcute publice în septembrie 2020. Atunci s-a anunțat semnarea contractului cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Consiliul Județean anunța în septembrie că valoarea proiectului va fi de 13,1 milioane lei, costuri neeligibile, contribuția proprie la finanțarea europeană fiind de 6,4 milioane de lei. Potrivit documentelor din SEAP, înregistrate în februarie a.c., valoarea estimată a proiectului era de aproape 18 milioane de lei. 

Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe funcționează din 1984, ultima reparație majoră a clădirii s-a făcut în 2005, după care au fost efectuate doar lucrări de întreținere, astfel că această renovare a devenit absolut necesară pentru noi. În urma consultării cu proiectanții, vom înălța acoperișul, prin urmare se va crea loc pentru încă un etaj, construind în același timp și o sală de sport. Nu doar modernizăm clădirea în sine, ci vom și reînnoi dotarea Școlii”, a declarat în acel context vicepreședintele CJ Covasna, Henning László.

Unitatea de învățământ şcolarizează copii care necesită cerinţe educative speciale. Din echipă fac parte psihologi, psihopedagogi, profesori, logopezi, profesori de gimnastică, maiştri, învăţători, educatori, se arată pe site-ul oficial al Școlii Speciale. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.