SOCIAL 28 aprilie 2014

Scade numărul de copii vaccinați

de Agerpres | 607 vizualizări

Rata de vaccinare a copiilor în România este în scădere, a declarat luni reprezentantul OMS în România Victor Olsavszky cu prilejul unei dezbateri.

„În ultimii 10 ani rata de vaccinare a copiilor are o tendință des­crescătoare mai ales în țările dezvoltate din cauza unui refuz al părinților de a-și vaccina copiii. În România rata de vaccinare a copiilor este în scădere. Un vaccin nu se lasă pe piață dacă are mai mult de 1% reacții adverse. Este foarte interesant ce se întâmplă pe continentul american unde au reușit să elimine rujeola și rubeola. Acolo rata de vaccinare este foarte mare. Rata vaccinării în România a fost inițial de 95%, acum a scăzut înspre 92%, iar pe unele vaccinuri avem 85%. Prin comparație, putem spune că și în Franța pe unele vaccinuri este sub 85%. La noi au fost scăderi pentru rujeolă, rubeolă, de aceea au apărut și epidemii. Ultima importantă a fost în 2012, atât rujeolă cât și rubeolă. 103 cazuri de femei gravide cu rubeolă a avut România”, a spus oficialul.

Potrivit reprezentantului OMS, vaccinul pneumococic face parte din recomandările OMS pentru a fi introdus în schema națională întrucât cu ajutorul acestuia se evită o serie de complicații și pneumonii.

„Bolile respiratorii la copii sunt principalele cauze de deces. Vaccinul este făcut în aproape toate țările UE, aproape în 60% dintre țările membre OMS. Cea mai bună metodă este de a preveni și dacă ai un vaccin la dispoziție de ce să nu previi. Tocmai din motivul că vaccinul este scump recomandarea este să fie pus în calendarul de vaccinare”, a mai spus reprezentantul OMS.

Vaccinarea anti HPV pe care Ministerul Sănătății a inclus-o la opționale, face parte din recomandările OMS de fi introdusă în schema de vaccinare, potrivit lui Olsavszky.

„A fost găsit virus de poliomielită circulând liber în zonele de conflict. Trebuie menținută o rată de vaccinare foarte bună, asta înseamnă peste 95%. În acest moment suntem într-o situație de mare alertă. Existând refugiați și populație care migrează există riscul ca să se transmită la o serie de copii nevaccinați care au scăpat dintr-un motiv sau altul”, a spus Olsavszky, referindu-se la poliomielită.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.