SOCIAL 31 iulie 2016

Sărbătoarea Imnului Naţional, datorie sfântă faţă de înaintaşi

de Iulia Drăghici - Taraș | 1257 vizualizări

Ziua Imnului Naţional este sărbătorită în fiecare an în 29 iulie, astfel că mai multe instituţii din judeţul Covasna au organizat vineri evenimente speciale pentru a marca această zi, printre care Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Covasna.

Anterior interpretării Imnului Naţional şi defilării gărzii de onoare a Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, subprefectul Nicolae Viorel Radocea a prezentat în faţa celor prezenţi la eveniment mesajul prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu: „Suntem aici pentru a sărbători ziua Imnului Național al României nu ca o obligație legală sau ca o pretenție exagerată a cuiva, ci ca o datorie sfântă față de înaintașii noștri. Imnul național, alături de celelalte simboluri naționale, drapelul, stema țării, ziua națională și sigiliul statului vor ocupa mereu locul care li se cuvine în conștiința noastră. Prin cinstirea simbolurilor ne păstrăm identitatea, ne exprimăm patriotismul și aducem un pios omagiu eroilor noștri ce și-au adus jertfa supremă. Azi, la mai bine de un secol și jumătate de când pe străzile Brașovului s-a auzit acest cântec minunat, „Deșteaptă-te, române!”, putem spune cu mândrie că este imnul nostru național și mai spunem că a trecut măsura timpului. Nu cred că un alt cântec a răscolit spiritul românesc în aceeași măsură, de aceea ne aplecăm cu respect în memoria celor care au contribuit la impunerea acestui cântec patriotic ca imn național. Prin omagiul său adus marilor domni ai Principatelor, readuce în conștiința noastră respectul față de înaintașii noștri și față de valorile naționale. Sper ca și urmașii noștri să se bucure și să afirme cu credință la auzul imnului național că suntem neam din neamul românesc, liberi și mândri de realizările înaintașilor noștri, așa cum noi putem spune astăzi. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

În cadrul festivităţii de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Covasna, lt. col. Adrian Nichifor, inspectorul şef al unităţii, a spus: „Imnul este unul dintre simbolurile naţionale menţionate în Constituţie și are o istorie de peste 150 de ani. Din anul 1862, când a fost compus primul dintre acestea, intitulat „Marş triumfal”, și până în prezent, România a avut șase imnuri. 'Deșteaptă-te, române!', actualul Imn Național, a fost cântat pentru prima dată la 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn «o adevărată Marsilieză românească»”.

Şi polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au marcat Ziua Imnului Național prin organizarea unei ședințe festive. Aceasta a debutat cu intonarea Imnului Național, după care au fost evocate principalele aspecte istorice și cu privire la însemnătatea simbolului național ce îl constituie Imnul de Stat al României.

Prin Legea nr. 99/1998, data de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Național al României, simbol al unității Revoluției Române de la 1848. De 168 de ani, „Deșteaptă-te române!”, pe versurile lui Andrei Mureșanu și muzica lui Anton Pann, însuflețește românii de pretutindeni în cele mai importante momente istorice.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.