SOCIAL 4 iulie 2019

Sanitas Covasna: „Nu mai acceptăm această formă de finanțare precară”

de Daniela Luca | 3043 vizualizări

Printre nemulțumiri se numără și neacordarea tichetelor de vacanţă angajaţilor din Sănătate

Sindicatul Sanitas Covasna și-a exprimat poziția față de situația spitalelor din județ aflate în impas financiar. Dacă în primele șase luni ale anului cadrele medicale s-au adaptat condițiilor, acum situația iese de sub control, spune liderul filialei, Vasile Neagovici. 

Acesta a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că bugetul alocat lunar pentru funcționarea spitalelor din județ nu acoperă toate cheltuielile existente, iar această problemă nu este una nouă. Angajații din Sănătate cer plata corectă a serviciilor medicale în așa fel încât spitalele să își asigure buna funcționare și nu în ultimul rând să își permită să ofere salariaților toate drepturile stabilite de lege. 

„Cel mai mult mă necăjește și îi necăjește pe oameni la nivelul județului Covasna că se pare că se repetă situația de anul trecut cu privire la finanțarea spitalelor. Dacă aș fi și mai drastic, cred că a început din 2017. De la începutul anului, că a fost Spitalul Județean, că a fost Spitalul de Cardiologie, că a fost Municipalul sau cel din Baraolt, de la lună la lună am avut întâlniri ca să ne consultăm dacă mai putem da sporurile, dacă mai putem da indemnizația de hrană”, a declarat Vasile Neagovici.

Dacă în prima jumătate a anului spitalele au avut stocuri de medicamente, de materiale sanitare sau alimente, din luna mai lucrurile s-au agravat, potrivit liderului de sindicat. 

El a adus în discuție problema cheltuielilor de funcționare ale Spitalului Județean de Urgență „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, rezolvată în cele din urmă prin alocarea de fonduri din partea Consiliului Județean. La începutul lunii iunie, Consiliul Județean a alocat un milion de lei pentru a achita datoriile acumulate, dar și restanțele pentru personalul spitalului în ceea ce privește indemnizația de hrană. 

Situația financiară precară nu a ocolit nici Spitalul de Cardiologie din Covasna, nemaivorbind de Spitalului municipal Târgu Secuiesc și Spitalului orășenesc Baraolt, unde, potrivit liderului de sindicat, situația este și mai alarmantă. 

„Eu sunt total nemulțumit împreună cu colegii mei angajați în spitalele publice pentru că după cum arată lucrurile pe primele șase luni ale anului, lucrurile arată clar: adio tichete de vacanță. Nu pot fi de acord cu această situație din nou pentru anul ăsta. (...) Lucrurile astea nu pot persista. Cel puțin la nivelul Casei de Asigurări se pregătesc astăzi pentru spital niște acte adiționale prin care ei spun că se vor renegocia niște clauze contractuale, dar nu avem nicio certitudine că vor aduce și bani în plus. Nu mai acceptăm această formă de finanțare precară”, a mai spus Vasile Neagovici.

În ceea ce privește tichetele de vacanță, acesta  mai precizează că doar în județul Covasna personalul medical nu beneficiază de aceste drepturi. 

La toate problemele existente se adaugă și lipsa acută de asistenți medicali. 

„Este inuman, sunt foarte multe hârtii de făcut, timpul pentru pacient devine din ce în ce mai scurt. Pacientul, bineînțeles, este din ce în ce mai nemulțumit și pe bună dreptate pentru că nu îi mai acorzi suficient timp, atenție, un zâmbet și tot ce trebuie să îi oferi unui pacient și lucrurile au luat-o razna din punctul meu de vedere”, a mai adăugat liderul de sindicat. 

„Gaura” din bugetele spitalelor este cauzată de faptul că sumele acordate sunt aceleași din 2017. Astfel, pentru a face față impactului creșterii prețurilor și majorărilor salariale stabilite prin lege, începând din luna iulie, bugetul global al spitalelor ar trebui să se majoreze cu 20%, spune Vasile Neagovici. 

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, managerii vor fi nevoiți să reducă din drepturile salariale, situație care va genera și mai multe nemulțumiri și conflicte. 

Liderul Sanitas Covasna a precizat că ultima perioadă a făcut numeroase demersuri în acest sens și că va continua să acționeze. Printre măsuri se numără un memoriu pe care îl vor trimite către Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin care vor cere  plata corectă a serviciilor medicale astfel încât să se pună capăt situaţiei care a generat atâtea nemulţumiri în rândul salariaţilor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.