SOCIAL 17 noiembrie 2020

Sanitas Covasna a depus o listă cu revendicări la Prefectură

de Daniela Luca | 827 vizualizări

Care sunt principalele solicitări 

Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna a înaintat luni un material sinteză cu principalele revendicările și nemulțumirile membrilor de sindicat din unitățile sanitare și de asistență socială Instituției Prefectului Județului Covasna. Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici afirmă că această măsură are ca scop deschiderea unui dialog social la toate nivelurile pentru rezolvarea cât mai rapidă a problemelor din sistemul de sănătate care nu mai pot fi amânate. 

Sindicaliștii au depus luni liste cu revendicările la toate prefecturile din țară. Cerințele angajaților din sănătate au ajuns și la Prefectura Covasna. 

„Sunt cuprinse toate problemele noastre care ard cel mai mult. Am arătat toate nemulțumirile, eu sper că se va redeschide dialogul social, inclusiv la Instituția Prefectului Covasna care timp de nouă luni de zile n-a organizat nicio ședință de comisie de dialog social. Eu nu reproșez nimic. Știu că au fost probleme, sunt foarte multe lucruri de rezolvat, sunt multe sarcini, dar cred că e nevoie și de dialog social. La nivel național au fost acele întâlniri cu domnul premier. Inclusiv vineri, în curtea Spitalului de Cardiologie l-am abordat pe domnul ministru câteva minute și mi-a promis că săptămâna asta rezolvă. L-am rugat frumos, pentru că oamenii nu mai au răbdare. Ei nu au așteptări de personal în plus, să vină să îi sprijine pentru că e greu de recrutat personal pregătit care să îl bagi în activitatea intensă de acum, mai ales în zona Covid, dar așteaptă măcar o recompensă materială reală pentru efortul pe care îl depun de nouă luni de zile”, ne-a spus liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici. 

„Pur și simplu nu se mai poate. Și o spun salariații, nu eu”

Lista cu revendicări conține șapte puncte care sintetizează cele mai mari probleme cu care se confruntă în prezent angajații din sistemul de sănătate. 

„Vrem să avem garanția că și pe perioada următoare, pentru că este clar că această pandemie încă nu și-a epuizat resursele, să fie permanent protejați la locul de muncă, cu echipament conform, în cantitatea și calitatea necesară. A doua este acel pachet salarial care nu s-a aplicat. Nu a primit nimeni nimic în afară de acel stimulent în aprilie și mai. Astăzi sunt recompensați cu sporturile avute în anii 2019. Vrem deblocarea posturilor. Vrem să se aplice legea 56 pentru urmașii colegilor care din păcate au decedat. Vrem să se acorde la toată lumea vouchere conform legii pentru că e o absurditate să rămâi la mila unor bugete care niciodată nu pot să acopere și aceste cheltuieli, deși ele ar trebui acordate în mod obligatoriu.  (...) Eu sper ca domnul prefect să analizeze situația, să încerce să discutăm, să transmită și el mai departe de la nivelul județului aceste probleme, pentru că pur și simplu nu se mai poate. Și o spun salariații, nu eu”, ne-a mai spus Vasile Neagovici. 

Potrivit acestuia, marți, o delegație formată din 100 de sindicaliști vor picheta din nou sediul Guvernului. De data acesta însă, va fi o acțiune în tăcere prin care vor fi comemorate victimele care au decedat sâmbătă seara în incendiul de la secția de ATI din Piatra Neamț. 

„Mâine va mai fi o acțiune în fața Guvernului, de la ora 11:00 până la ora 13:00. De data asta va fi o acțiune în tăcere, în doliu față de pacienții care au decedat în incendiul de la Piatra Neamț, față de colegii care au fost răniți acolo. Și poate totuși ne așezăm și discutăm. Dar să discutăm eficient, pentru că până acum întâlnirile nu s-a concretizat încă. O să fie prea târziu după și chiar inutil să mai vin să mai încerc să îndrept ceva. Vreau să rezolvăm ceva la sfârșitul fiecărei discuții, ceva benefic pentru salariații din sănătate, din asistență socială, pentru că e haos peste tot”, a mai spus liderul Sanitas Covasna. 

Reprezentanții Federației SANITAS susțin, în documentul depus luni la prefecturile din țară, că nu se vor opri din a susține în permanență toate revendicările membrilor săi și vor rămâne în continuare la masa discuțiilor până la rezolvarea acestora, solicitând termene rezonabile și soluții realizabile, „însă dacă soluțiile vor întârzia în continuare să apară pentru a contribui la readucerea păcii sociale în sistemele pe care le reprezentăm, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri”, se arată în lista cu revendicări. 

Sursă foto: Facebook/Sindicatul Sanitas Covasna. 

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.