SOCIAL 6 mai 2014

România, cel mai mic număr de medici la mia de locuitori din Europa

de Covasna Media | 1284 vizualizări

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat marţi într-o conferinţă că România are cel mai mic număr de medici la mia de locuitori din Europa şi conside­ră că din punct de vedere medical ţările sărace dau ţărilor bogate mult mai mult decât primesc. În aproape 28 de ani, România rămâne fără medici, dacă şi numai dacă se menţine tendinţa intrărilor şi ieşirilor din sistemul sanitar, înregistrată în intervalul 2009-2012, conform unei analize Economica.net.

În medie, 52.203 medici au activat anual în România, în perioada 2009-2012, potrivit informaţiilor comunicate de către INS. Tot, în medie, 6.757 de medici au ieşit, anual, din sistem, prin pensionare şi prin migraţie, în intervalul 2009-2013, în vreme ce aproximativ 4.881 de români au absolvit anual Facultatea de Medicină, în anii universitari cuprinşi în intervalul 2008-2012.

România se confruntă cu un deficit serios de personal medical. Potrivit datelor existente în ultimii 7 ani au plecat din România aproximativ 15.000 de medici. Statisticile recente arată că numărul medicilor a scăzut la sub 1,9 la 1.000 de locuitori, ceea ce înseamnă cel mai mic număr de doctori raportat la mia de cetăţeni din toată Europa. Practic în acest moment România are mai puţini doctori decât Republica Moldova. Consider că în acest moment ţările sărace din Europa dau mult mai mult ţărilor bogate decât primesc în ceea ce priveşte sistemul sanitar. Trebuie luate nişte măsuri în acest sens. Nu o să cerem plata per capita, pentru fiecare medic şi asistent medical care părăseşte România dar credem că Europa conştientizând această problemă majoră trebuie şi poate să ia măsuri compensatorii şi acestea se referă în principal la alocare specifică, directă şi importantă a unor fonduri pentru infrastructura de sănătate din România. Europa cred că este obligată să aloce specific bani pentru acest lucru”, a susţinut Săndesc.

România rămâne fără medici în 28 de ani

Potrivit acestuia motivul pentru care pleacă medicii români să muncească în străinătate nu este numai cel legat de bani ci şi de condiţiile de muncă din spitale.

Secretarul de stat a arătat că Minis­terul Sănătăţii a declanşat un proces de adaptare a curriculei europene de pregătire în rezidenţiat şi va completa programele de supraspecializări pe domenii deficitare cum ar fi terapia intensivă.

„Sunt în curs modificarea rezidenţiatului astfel încât rezidenţii să poată să fie plătiţi pentru gărzile făcute pentru anul I ceea ce nu exista până în prezent, erau plătiţi din anul IV sau V, posibilitatea să îşi desfăşoare activitatea şi în alte spitale decât cele universitare. Ministrul Sănătăţii a decis crearea unui grup de lucru pentru a găsi soluţii de creştere a veniturilor medicilor”, a mai spus secretarul de stat.

El a reamintit că Ministerul Sănătăţii îşi propune să finalizeze lista de medicamente compensate şi gratuite până în luna octombrie.

Propunem ca adaptarea listei să fie un proces continuu, iar criteriile să fie transparente şi clare”, a afirmat Săndesc.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 7 mai 2014
S-au trezit autoritatile in domeniu ca Romania ramane in 28 de ani fara medici ??! Nu pot sa cred !!! Le-au trebuit 25 de ani !!! Cred ca din pacate chiar vom ramane pana vor si FACE ei ceva ca sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.