SOCIAL 8 iunie 2022

Rău-platnicii încep să îşi achite facturile restante

de Covasna Media | 1122 vizualizări

De la începutul lunii mai, operatorul regional Gospodărie Comunală SA derulează un amplu proces de recuperare a datoriilor în municipiul Sfântu Gheorghe, dar şi în alte localităţi din judeţ, ceea ce în unele cazuri implică şi suspendarea furnizării serviciilor.

„În lipsa unui termen mai bun, vorbim despre datorii istorice, pentru că există asociații de locatari care nu au mai plătit facturile din 2016. Am preluat conducerea societăţii în 2020, pe vremea când nu aveam voie să suspendăm alimentarea cu apă. Consider importantă lichidarea creanțelor, este de neconceput ca serviciul să funcţioneze cu buzunarele goale. Cât despre datorii: există o diferență între cazurile sociale și clienţii care nu vor să plătească. Nu consider că este corect ca unele asociații de locatari să nu-și plătească facturile, deși primesc banii. Ştim şi de la administratorii asociațiilor că există una sau două persoane care nu plătesc, de multe ori persoane cărora li s-a tăiat apa au achitat la scurt timp chiar şi datorii de 13.000 de lei, dar sunt și cazuri cu un fond juridic foarte complicat. De exemplu, există situații în care locuitorii ar plăti, dar nu există un președinte de asociație, cu alte cuvinte nu are cine să ia banii”, a explicat Kozsokár Attila, directorul Gospodărie Comunală SA.

Potrivit directorului, cea mai eficientă modalitate de recuperare a datoriilor de la locuitori rămâne, din păcate, sistarea furnizării apei. Această practică se va aplica în curând şi în localităţile Târgu Secuiesc și Covasna, și este deja în curs de desfășurare la Întorsura Buzăului. 

Valoarea datoriilor nu este deloc mică: la Târgu Secuiesc suma se ridică la 572.000 de lei, la Întorsura Buzăului ajunge la 177.000 de lei, în vreme ce în orașul Covasna s-a acumulat cea mai mare datorie proporţional cu numărul de locuitori, respectiv 588.000 de lei. La Sfântu Gheorghe, datoriile se cifrează la 1.880.000 de lei – conform datelor din ultimele 45 de zile, existând clienți care au restanţe de 1.400 de lei, însă cea mai mare sumă datorată este de 439.000 de lei – conducerea societăţii şi-a rezervat dreptul de a nu face public numele debitorului.

Mai devreme sau mai târziu vom ajunge în punctul în care această situație va fi rezolvată. Nu vrem să amenințăm pe nimeni, dar îi îndemnăm pe datornici, fie ei simpli consumatori, mici consumatori sau persoane juridice, să vină ca să găsim împreună o soluție pentru a achita datoria, pentru că aşa este mult mai simplu pentru toată lumea, decât după ce decizia de suspendare a serviciului a fost deja luată”, a punctat Kozsokár Attila.

Gospodărie Comunală SA, Biroul de presă

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 8 iunie 2022
pentru puscariasi platim vreo 5000 de lei pe luna, pt ucrainieini vreo 2000, etc si pt apa nu gasiti fonduri?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.