SOCIAL 11 septembrie 2017

Protest al muncitorilor într-o fabrică de textile din Târgu Secuiesc

de Iulia Drăghici - Taraș | 9302 vizualizări

„După o jumătate de lună de muncă să primești 18 lei, e ceva groaznic”

Mai mulți muncitori de la fabrica de textile S’mode din Târgu Secuiesc au oprit lucru preț de câteva ore, vineri dimineață, 8 septembrie a.c., în semn de protest pentru plata salariilor.

După discuțiile cu cei din conducere, angajații şi-au reluat lucrul, însă, spun surse din interiorul fabricii, mai degrabă de frica pierderii locului de muncă, nu datorită explicațiilor primite.

De cealaltă parte, directorul fabricii, Fülöp Barna, a declarat pentru Observatorul de Covasna, că protestul nu a durat mai mult de 10 minute și că toată problema a apărut pe fondul unei erori de comunicare între reprezentanții companiei de textile și muncitori.

„În ultimele luni au fost niște salarii mizere. Astăzi s-au oprit muncitorii, nu au mai lucrat. L-au așteptat pe director să vadă ce zice, de ce au primit salarii mai mici, începând de la 18 lei, plus avansul de 400 de lei. După o jumătate de lună de muncă să primești 18 lei, e ceva groaznic. Luna trecută, s-a primit avans 400 și lichidarea de 300 de lei. Nu e nici măcar salariul minim”, ne-a declarat o sursă din cadrul fabricii, care a mai precizat că acțiunea de protest a început în jurul orei 09:00 și s-a încheiat după câteva ore bune, la venirea directorului.

Aceeași sursă a mai explicat și că, înainte de perioada de concedii, salariații au primit bani, însă aceia au fost justificați drept primă de concediu.

Contactat telefonic, directorul Fülöp Barna ne-a explicat că totul a pornit de la o eroare de comunicare: „Nu a fost nicio nemulțumire salarială. Oamenii au primit avansul mai devreme, pentru că am fost în concedii și conform legii se dă avans. Practic, asta a fost toată chestia. Oamenii nu au înțeles. Nu s-au redus salariile, nu s-a făcut absolut nimic”.

Întrebat dacă se poate ca lichidarea unui angajat să ajungă la suma de 18 lei, directorul ne-a declarat: „Se poate, în condițiile în care omul respectiv are rețineri. Dacă din 1.500 de lei primește 400 de lei avans, plus 350 de lei avans concediu, dacă se mai scad toate contribuțiile și mai are și poprire, eu ce să fac? De unde să îi dau eu mai mulți bani?”.

Fabrica S’mode, care are 320 de angajați, este parte din Secuiana Group, alături de Secuiana S.A.

Sursa foto - Google Street View

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.