SOCIAL 24 iulie 2023

Proiectul Youthfocus a ajuns la final

de Covasna Media | 683 vizualizări

După doi ani de implementare, Proiectul Youthfocus, derulat de Asociația Turul Madar, a luat sfârșit. Scopul principal al proiectului a fost de a implica tinerii, din orașele Sfântu Gheorghe, Covasna și Târgu Secuiesc, în comunitate precum și dezvoltarea abilităților cetățenești și de leadership ale acestora. Un total de 75 de tineri și 35 de adulți au participat la diferite activități educaționale, de promovare și de conștientizare.

Proiectul #youthfocus a avut la bază programul The Duke of Edinburgh International Award (cunoscut în mod obișnuit ca DOFE) derulat de asociație. În cadrul programului, tinerii implicați au identificat pe baza nevoilor proprii și cu sprijinul unui mentor adult, trei domenii de dezvoltare individuală: dezvoltare de aptitudini fizice, aptitudini mentale și implicarea în activități de voluntariat. Pe lângă activitățile săptămânale de consolidare a abilităților, tinerii au participat la tabere pregătitoare și au desfășurat activități de voluntariat. Tinerii s-au implicat în curățarea vadului râului Olt, au organizat programe pentru tineret cu ocazia Zilelor Orașului din 2021, au inițiat și organizat evenimentul TEDx Sepsiszentgyörgy, au renovat băncile din parcul Wegener și căsuțele pentru păsări, iar voluntarii implicați a fost unul dintre principalii promotori ai evenimentului comunitar Compass.

Proiectele de dezvoltare individuale ale tinerilor implicați au fost însoțite de mentori, iar întregul ciclu de învățare s-a încheiat printr-o excursie de aventură de tip examen, realizat în grup cu supravegherea unor însoțitori și evaluatori adulți. Tinerii care au obținut nivelul de aur (cel mai înalt premiu DoFE) au fost premiați la Cluj, în contextul unei prezențe internaționale și alături de reprezentanți ai familiilor regale, tinerii care au atins nivelele de de argint și bronz au fost premiați în ianuarie 2023, la Castelul Mikes din Zăbala. 

Al doilea pilon al proiectului a fost tema competențelor media. Drept urmare, au fost realizate 10 scurtmetraje educaționale (care pot fi vizionate pe pagina de Facebook a asociației) și au scopul de a îndrepta atenția tinerilor, și nu numai, către utilizarea corectă a rețelelor de socializare, capcanele și influența adesea neprevăzută a acestor medii de comunicare. În cadrul competențelor media, asociația a anunțat un concurs axat pe Youthfocus, în cadrul căruia 14 tineri și-au trimis scrierile, exprimându-și opiniile cu privire la utilizarea rețelelor sociale și dreptul la opinie. Cele mai bune esee au fost selectate de un juriu specializat și au fost publicate în presa locală (Háromszék, Székely Hírmondó și Observatorul de Covasna), dar pot fi citite și pe pagina de Facebook sau site-ul asociației.

A treia parte a proiectului a constituit-o dezvoltarea organizațională, prin care au fost evidențiate obstacolele care stau în calea dezvoltării asociației și metodele de eliminare ale acestora. 

Ca o valoare adăugată a proiectului, s-a extins echipa de voluntari adulți și a început o regândire a activităților și valorilor organizaționale, acest proces este încă în desfășurare și presupune o mai bună formulare și reevaluare a programelor biroului, o creștere a transparenței, o delimitare a proceselor de management și o vizibilitate mai mare a activităților organizației în comunitate. De acest proces este strâns legată creșterea sustenabilității financiare a organizației, al cărei scop este de a implica un grad mai mare de resurse comunitare, de a stabili și dezvolta parteneriate locale cu antreprenori, alți voluntari, specialiști și organizații.

În viitor, youthfocus-ul în calitate de concept va fi integrat în activitățile asociației și va continua ca program. Sub acest titlu, vor fi organizate programe pentru dezvoltare a aptitudinilor și competențelor tinerilor.

„Proiect derulat de Asociația Turul Madar în parteneriat cu SEEDS - SEE beyonDborderS Islanda, Colegiul Național Székely Mikó, Liceul «Korösi Csoma Sándor», Liceul Tehnologic Economic Administrativ «Berde Áron», Asociația Pro Pectus cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este Creșterea implicării în comunitate și dezvoltarea competentelor civice și de leadership, în rândul a 75 de tineri din 3 localități din județul Covasna (Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc), printr-un set de activități de educare/conștientizare, implicare la nivel județean, pe o durată de 24 luni.

„Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 de euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro”.

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.