Proiect de mobilitate Erasmus+ la Asociația Turul pentru lucrători de tineret
În perioada 3-10 septembrie Asociația Turulmadar a coordonat proiectul de mobilitate Erasmus+ „Cu un picior în trecut și cu celălalt în viitor” la care au participat 28 lucrători de tineret din șase țări. Programul a durat o săptămână și a fost găzduit la Sfântu Gheorghe și în minunatele Chei ale Vârghişului.
Scopul proiectului este de a oferi o oportunitate lucrătorilor de tineret să acumuleze și să împărtășească cunoștințele și metodele dobândite în domeniul educației de mediu și al dezvoltării durabile, într-un cadru non-formal. Lucrătorii de tineret au participat la sesiuni prin care au dobândit noi cunoștințe, îmbunătățind astfel munca lor cu tinerii. Au fost dezvoltate mai multe module educaționale pentru a educa tinerii cu privire la conștientizarea dezvoltării durabile.
În cadrul programului de o săptămână, participanții au discutat în restaurantul Csira cu Csikós Hunor, antreprenor, proprietarul restaurantului; Vajda Lajos, fondatorul Incubatorului de afaceri din Sfântu Gheorghe; Para Zoltán, fondatorul Asociației Vinca Minor; respectiv cu Toro Attila, fotograf și activist civil. Discuția s-a focusat asupra actualităților cu privire la dezvoltarea durabilă și educația de mediu direcționată spre tineret, care intenționau să inspire pe liderii de tineret participanți să dezvolte noi module educaționale. Din a treia zi au descoperit Cheile Vârghişului, unde au încercat alpinismul, speologia, și-au încercat propriile limite și s-au familiarizat cu istoricul locului.
Au urmărit documentarul Meszesek al lui Vargyasi Levente și au vizitat localitatea Merești, unde un antreprenor local producător de brânzeturi – proprietarul fondator al brânzeturilor artizanale din Merești – a arătat cum și-a construit afacerea pe baza unei economii circulare. Primarul din Baraolt, Benedek Huszár János și soția sa, Benedek Huszár Erika și Demeter Zoltán - expert civil și cultural în regiune, au vorbit despre modelele de dezvoltare durabilă a trecutului și viitorului din regiunea Baraolt, iar invitatul Szabó István a prezentat activitățile Fundației Conservation Carpathia. Mediul înconjurător și protecția acestuia ocupă un loc important în inima participanților, dar în același timp au fost fericiți să cunoască cultura noastră și consideră Ținutul Secuiesc un loc minunat:
„Pentru mine, acest program a fost o experiență remarcabilă, am putut experimenta ce înseamnă să lucrezi într-o echipă și să dezvolt module. Am aplicat la acest program, deoarece natură și conservarea ei ocupă un loc important în viața mea. Invitații din cadrul programului m-au ajutat să înțeleg cu ce probleme reale ne luptăm și ce mai trebuie îmbunătățit, în plus, am avut ocazia de a obține o perspectivă asupra vieții organizațiilor străine, despre modul în care tinerii gândesc. Cheile Vârghișului, ca locație, a fost perfectă pentru a experimenta de aproape energia naturii și a faunei sălbatice din jurul nostru, dacă avem grijă de ea. Sper să am ocazia să particip la programe Erasmus similare în viitor” – a declarat Cseh Apolka, participant local.
Proiectul a fost sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului Erasmus+.
(Sursa: comunicat de presă)