Progrese în programul Lapte-corn-măr – se conturează soluţiile posibile
Se pare că, în sfârşit, legislaţia se îndreaptă în direcţia corectă, se creează posibilitatea pentru descentralizarea programului Lapte-corn-măr, a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, în introducerea discursului rostit la şedinţa cu primarii din judeţ, care a avut loc joi la sediul CJ Covasna. A fost publicată o hotărâre a guvernului care admite ca bugetul programului să fie repartizat către consiliile locale, ceea ce înseamnă că, în judeţul Covasna, 41 UAT-uri din cele 45 vor putea alege antreprenorii – pe cât posibil, locali – prin atribuire directă, care vor furniza produsele cuprinse în programul Lapte-corn-măr.
„În judeţul Covasna, bugetul Programului pentru școli al Uniunii Europene se ridică la un milion de euro, dacă defalcăm această sumă la nivelul consiliilor locale, atunci contractele cu furnizorii se vor putea încheia prin achiziţie directă, scurtând procedura de achiziţie publică. Astfel, programul, care de fapt este în interesul copiilor, va putea, în sfârşit, să funcţioneze. În acelaşi timp, această sumă va rămâne în judeţ” – a explicat Tamás Sándor.
Mai întâi, consiliile locale vor adopta o hotărâre privind participarea la Programul pentru școli al Uniunii Europene în care vor preciza care sunt sortimentele de fructe și legume care pot fi distribuite în școli, propunerea va fi înaintată spre aprobare comisiei speciale care funcţionează sub coordonarea Prefecturii, după care se va putea lansa procedura de achiziţie publică.
„Sperăm că primăriile locale vor reuşi să încheie această procedură în cursul acestui an şi, fiind vorba de atribuire directă, vor putea încheia contracte cu antreprenori locali, și copiii să primească zilnic produse proaspete de panificaţie şi lactate, fructe” – a subliniat vicepreşedintele CJ Covasna, Henning László, menţionând că această soluţie este valabilă pentru aşezările rurale, respectiv pentru oraşele Covasna şi Baraolt. La Vâlcele, datorită numărului mare de copii, respectiv la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului trebuie parcursă procedura de achiziţie publică standard. Ca o măsură de securitate, CJ Covasna va lansa în acelaşi timp licitaţia pentru încheierea unui contract cadru pe patru ani, pentru ca, în caz de urgență, să se poată încheia contracte cu furnizorii şi pe această cale.
În judeţul Covasna, produsele de panificaţie, lactate şi fructe trebuie asigurate pentru un număr de 23.579 de copii. Legislaţia în vigoare prevede că pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev trebuie acordat gratuit cinci porţii de produse de panificaţie, două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate. Beneficiarii programului finanţat de Uniunea Europeană sunt preşcolarii din grădiniţele cu program scurt şi elevii din învățământul primar și gimnazial.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna
Foto: Kocsis B. János