SOCIAL 4 iulie 2023

Programul effAct: creativitatea, ca armă împotriva risipei

de Daniela Luca | 591 vizualizări

Biroul pentru Tineret din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe a anunțat cea de-a zecea temă din cadrul proiectului effAct. Luna aceasta, locuitorii orașului sunt îndemnați să își descopere creativitatea și să contribuie astfel la un stil de viață mai durabil. Cei care vor să se alăture provocării sunt încurajați să înlocuiască cel puțin unul dintre produsele pe care le consumă din comerț, alimente sau băuturi, cu unul pe care îl fac ei acasă. 

Această inițiativă își propune să ne încurajeze să reparăm, să coasem, să reciclăm și să creăm obiecte noi, folosindu-ne de puțină pricepere. Pe lângă satisfacția de a crea ceva cu mâinile noastre, dezvoltarea acestor abilități poate contribui la prelungirea duratei de viață a obiectelor noastre și la reducerea consumului. 

„Iulie este despre creativitate! Luna «Do It Yourself» vă încurajează să încercați: să reparați ceea ce este stricat, să coaseți ceea ce este rupt, să folosiți obiecte vechi pentru a crea altele noi, să vă faceți mâncarea, să vă faceți băuturile răcoritoare. Mâinile noastre sunt mai îndemânatice decât credem și, cu puțină pricepere, putem confecționa obiecte utile și personale.

Orașul Sfântu Gheorghe oferă nenumărate posibilități de a învăța meșteșuguri de bază, care pot fi folosite nu doar ca un hobby, ci și ca abilități utile”, se arată pe pagina de Facebook effAct. 

Astfel, tinerii care coordonează proiectul îi îndeamnă pe locuitorii orașului să înlocuiască cel puțin unul dintre produsele pe care le consumă, alimente sau băuturi, cu unul pe care să îl facă ei înșiși, acasă.  Această versiune ar trebui să fie o alternativă ecologică la cele disponibile în comerț, se mai arată pe pagina programului. 

„În multe cazuri, aceste abilități ajută la prelungirea duratei de viață a obiectelor noastre, la reutilizarea și reciclarea lor, astfel contribuind și la reducerea consumului”, transmit cei care au venit cu ideea. 

Aceasta este cea de-a zecea acţiune organizată în cadrul programului effAct, lansat în luna septembrie a anului trecut, şi face parte dintr-un demers care își propune să transforme Sfântu Gheorghe într-un oraş sustenabil.

Luna trecută, tema din cadrul proiectului effAct a fost prepararea siropurilor naturale, obținute din plante. Alte acțiuni organizate până acum au mai avut ca teme mobilitatea urbană, economisirea energiei, reducerea poluării prin renunţarea la circulaţia cu maşina şi folosirea mijloacelor alternative, colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea acestora, alegeri de consum mai conștiente sau stoparea cumpărării de haine în exces.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.