SOCIAL 6 septembrie 2023

Programul effAct a împlinit un an; septembrie – luna mobilității

de Daniela Luca | 569 vizualizări

Un an de provocări, un an de schimbări pozitive în Sfântu Gheorghe! Programul effAct, lansat în luna septembrie a anului trecut de către Biroul pentru Tineret din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, sărbătorește un an de la debutul său. În acest interval de timp, tinerii implicați în proiect au pus în mișcare o serie de provocări menite să inspire și să ajute comunitatea locală să adopte obiceiuri de viață mai sănătoase și mai prietenoase cu mediul înconjurător.

De la economisirea energiei, reducerea poluării prin renunţarea la circulaţia cu maşina şi folosirea mijloacelor alternative, colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea acestora, la alegeri de consum mai conștiente sau stoparea cumpărării de haine în exces, effAct a devenit un catalizator pentru transformarea obiceiurilor locuitorilor orașului.

Programul își propune să continue această misiune vitală, abordând aceleași teme importante pentru sănătate și mediu, dar cu acțiuni și inițiative noi.

„Mulțumim celor care s-au alăturat comunității noastre și au contribuit la un oraș mai locuibil! Anul începe din nou! Avem o nouă ocazie de a ne schimba obiceiurile și de a acorda o atenție și mai mare decât anul trecut mediului înconjurător și rolului nostru în acesta”, se arată pe pagina de Facebook effAct.

Şefa Biroului pentru Tineret, Ferencz Júlia, ne-a spus că tema din noiembrie a anului trecut a fost printre cele mai apreciate. Atunci a fost vorba despre slow fashion, mai exact despre stoparea cumpărăturilor de haine în exces şi evitarea risipei. Inițiativa a stârnit un val de conștientizare și implicare în rândul locuitorilor din Sfântu Gheorghe.

„Acolo am avut mai multă implicare, poate și pentru că am avut două evenimente și am discutat mult cu oamenii despre tema asta”, ne-a spus șefa Biroului pentru Tineret.

În ceea ce privește cel mai de succes eveniment din cadrul programului, Ferencz Júlia a amintit despre „The taste of no waste”, un workshop de gătit fără risipă, care a avut loc în luna decembrie, în bucătăria Liceului Economic „Berde Áron”. Organizatorii i-au învățat pe cei prezenți să pună la punct un meniu bine gândit, din care să rezulte cât mai puține resturi.

Programul continuă, așadar, iar tema lunii septembrie este mobilitatea urbană. Cetăţenii sunt îndemnaţi din nou să circule cât mai puţin cu maşinile.

„Să folosim mașina doar în cazuri inevitabile! În schimb, haideți să alegem mersul pe jos, mersul cu bicicleta, trotineta sau alte mijloace de transport care nu numai că sunt bune pentru sănătatea noastră, dar și decongestionează traficul din oraș”, transmit reprezentanții programului.

Rămâne de văzut cum vor răspunde locuitorii din Sfântu Gheorghe la provocări, dar un lucru este cert: effAct este dornic să facă diferența pentru comunitatea sa în următorii ani.

Pe grupul de Facebook effAct cei interesaţi pot face schimb de experienţă şi pot afla mai multe despre noutăţile programului.

Sursă foto: Biroul pentru Tineret Sfântu Gheorghe/Facebook

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.