SOCIAL 19 iunie 2020

Primarul din Sfântu Gheorghe, îngrijorat pentru scăderea natalității din România

de Daniela Luca | 1291 vizualizări

 „Statul îi sprijină pe cei care trăiesc pe spinarea copiilor și nu pe cei care trăiesc pentru copiii lor”

Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă un  studiu demografic recent al Comisiei Europene. Situația îngrijorătoare în care se află România, conform proiecției până în 2070, ar trebui să dea naștere unor măsuri concrete, spune edilul, care crede că eforturile autorităților locale în acest sens nu sunt suficiente. 

Potrivit studiului intitulat „Impactul schimbării demografice”, semnat de Comisia Europeană și publicat cu câteva zile în urmă, populația României va continua să scadă dramatic în următorii ani. 

„În studiul demografic al Comisiei Europene care face o proiecție până în 2070 a populației Europei sunt niște informații și despre țările membre, inclusiv despre România. Proiecția pentru România este una care ar trebui să ne dea de gândit. Practic este vorba despre o depopulare masivă a României. (...) În România doar patru județe sunt unde populația a crescut. Vedem că în cinci din cele șase județe ale regiunii centru scăderea a fost mai mică și practic doar în centrele regionale istorice, Cluj, Timișoara, Iași, Ilfov, a crescut populația în România, iar în rest peste tot a scăzut. (...) Sper că noua Comisie va avea niște politici publice mai importante în această chestiune care ține de partea demografică, deoarece aici vorbim nu doar despre o intrare a Uniunii Europene într-un declin demografic, raportat la nivel mondial, ci la tot ce decurge din acest lucru și aici vorbim și de aspecte economice și așa mai departe”, a spus Antal Árpád. 

Potrivit acestuia, nivelul de trai este un factor important, însă nu este decisiv în această situație. Antal Árpád spune că tinerii ar trebui să aibă o certitudine că nu vor întâmpina dificultăți financiare odată cu apariția unui nou membru în familie, iar în acest sens, ar trebui regândită toată procedura de acordare a ajutorului pentru creșterea copilului. 

La nivelul municipiului au existat câteva măsuri în acest sens, cum ar fi programul pentru susținerea familiilor cu minim trei copii, însă primarul spune că „ar fi nevoie de o schimbare de atitudine la nivel central”. 

„În România sunt mulți care cred, și pe bună dreptate, că dacă ai un copil, viața îți va fi mai grea și că poți avea o viață mai bună din punct de vedere financiar dacă nu ai copii și cu cât ai mai mulți copii, cu atât ți-e mai greu pentru că Statul nu sprijină în mod real familiile. Cunoașteți teoria pe care o spun de foarte multe ori: de 30 de ani, Statul îi sprijină pe cei care trăiesc pe spinarea copiilor și nu pe cei care trăiesc pentru copiii lor. Acest lucru este o problemă și cred că este nevoie de o filosofie nouă în tot ceea ce înseamnă ajutor pentru creșterea copilului. Tot ce înseamnă ajutoare pentru familiile tinere care au copii ar trebui schimbat. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, practic intrăm într-un proces de depopulare a României. De fapt, deja suntem într-un proces de depopulare a României. (...) Ceea ce depinde de noi vom face și în continuare, însă ar fi nevoie de o schimbare de atitudine de la nivel central. Este nevoie de o filosofie nouă în ceea ce privește rolul familiilor tinere cu copii în societate și mai ales în ceea ce privește acordarea acelui ajutor pentru creștere a copiilor, pe cine încurajăm să aibă copii, deci aici văd o problemă foarte mare”, a mai punctat edilul. 

Printre soluțiile care ar putea încuraja natalitatea ar fi scutirea de la impozitul pe venit pentru familii, pentru că și cei care au venituri mari ar fi mai interesați să aibă mai mulți copii, spune Antal Árpád. 

„De asemenea, o familie tânără ar trebui să știe că viața ei va fi mai ușoară din punct de vedere financiar dacă va avea copii, ceea ce nu prea se întâmplă astăzi în România”, a concluzionat primarul. 

Potrivit studiului Comisiei Europene, până în 2070, 33,3% din populație va avea vârsta de 65 de ani sau mai mare, (față de 20,3% în 2019), iar 13,2% va avea 80 de ani sau peste (comparativ cu 5,8% în 2019). 

Totodată, conform raportului demografic al Comisiei, numărul populației din Europa va scădea constant în următorii ani, iar până în 2070 va reprezenta puțin sub 4% din populația lumii.

Sursa foto: Facebook/ Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.