SOCIAL 15 februarie 2019

Primarul din Sfântu Gheorghe dă asigurări că indemnizațiile de handicap vor fi plătite la timp

de Iulia Drăghici - Taraș | 824 vizualizări

Măsura descentralizării cheltuielilor pentru salariile asistenților personali, a indemnizațiilor de creștere a copilului cu dizabilități, serviciilor de protecţia copilului şi centrelor pentru adulți cu dizabilități, respectiv aducerea acestora în seama autorităţilor locale trebuie privită ca o veste bună, susține primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Eu sunt un fan al descentralizării, deci nu mă veți auzi niciodată plângând că primim sarcini în plus. Eu mă bucur că au fost predate către autoritățile locale aceste sarcini, în condițiile în care și fondurile sunt aproximativ alocate. Iar faptul că 60% din IVG (n.red. Impozitul pe Venit Global) rămâne la municipii, orașe și comune, eu cred că este un pas important pe termen lung, pentru că e mai greu de tăiat după aceea și din punctul de vedere al proiectării pe termen lung este un câștig pentru autoritățile locale”,  a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, joi, într-o conferință de presă.

Totodată, acesta a subliniat că toți cei vizați de noile propuneri ale Guvernului în Bugetul pe anul 2019 trebuie să stea liniștiți, dat fiind faptul că, până acum, autoritatea locală, susține el, s-a dovedit un partener mai de încredere decât autoritatea centrală.

Toate sarcinile care ajung la municipalitate cu siguranță (n.red. vor fi rezolvate), așa cum în cazul profesorilor, dacă vă aduceți aminte, a fost o perioadă în care am dat noi salariile, niciodată nu s-a întârziat măcar o zi. Când s-a schimbat legea și a ajuns din nou la Minister și se dădea prin Inspectoratele Școlare au fost întârzieri. Deci eu cred că pentru toată lumea, indiferent dacă vorbim de cetățenii din Sfântu Gheorghe sau din Baia Mare, este un partener mult mai de încredere administrația locală decât administrația centrală”, a spus Antal Árpád.

Primarul a explicat și cum se va face calculul care va completa bugetul local cu sumele necesare achitării tuturor sarcinilor financiare care vor urma, dacă bugetul va fi aprobat vineri de Parlament în forma transmisă de Guvern.

„Înțelegerea a fost și este în proiectul în care este acum în Parlament, ca în cazul în care 60% din impozitul pe venit în 2019 nu acoperă cheltuielile care sunt transferate către autoritățile locale, mă gândesc aici la indemnizația persoanelor cu handicap și așa mai departe, față de veniturile pe care le-am realizat anul trecut din IVG plus TVA, atunci Guvernul completează până la nivelul acoperirii acestor cheltuieli. Deci, concret, în cazul municipiului Sfântu Gheorghe, 60% din IVG estimat este cu aproximativ 2 milioane de lei mai mult decât IVG plus TVA de anul trecut, însă sarcina pe care noi am luat-o este de 12 milioane de lei. În consecință, noi mai primim 9, 9 milioane, adică aproape 10 milioane de lei din TVA pentru a suporta aceste cheltuieli”, a fost explicația oferită de primarul covăsnean.

UDMR elogiat pentru negocierile purtate cu Guvernul

Primarul nu a ezitat să sublinieze că majoritatea măsurilor favorabile administrațiilor locale regăsite în bugetul care urmează să fie votat în Parlament se datorează negocierilor purtate de UDMR, partidul pe care acesta îl reprezintă în calitate de președinte al filialei municipale.

„Tot ce înseamnă administrație locală a primit fonduri în plus datorită negocierilor UDMR. Practic, diferența dintre proiectul inițial, lansat de Ministerul de Finanțe și cel care a intrat în Parlament a fost negociat de UDMR cu reprezentanții Guvernului și tot ce înseamnă administrație publică locală au fost pași importanți înainte. Am crescut de la 400 de lei la 450 de lei în cazul Consiliilor Județene finanțarea pe cap de locuitor. Nu s-au predat până la urmă Consiliilor Județene cheltuielile cu personalul nemedical, am reușit să obținem fonduri pentru suportarea cheltuielilor preluate de către autoritățile locale”, a mai spus Antal Árpád.

Județul Covasna a aderat vinerea trecută la mișcarea națională de protest „Nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu dizabilități”, desfășurată împotriva Proiectului de Buget pe anul 2019 propus de Guvern. Aproximativ 50 de persoane au ieșit în Piața Libertății din Sfântu Gheorghe pentru a-și face auzite temerile vizavi de modificările venite cu noua lege de buget, în special cele privind transferarea atribuțiilor de plată în responsabilitatea administrațiilor locale. Mișcarea a avut loc în alte 20 de județe ale țării, dar și în capitală chiar în ziua în care Guvernul a adoptat bugetul.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.