Primarul Antal Árpád: „Vrem să cumpărăm locuinţele pe care băncile le execută silit, să le transformăm în locuinţe sociale”
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a salutat adoptarea în Camera Deputaţilor a modificărilor şi completărilor aduse Legii 114/1996 – Legea locuinţei, care vor permite autorităţilor locale să cumpere imobilele executate silit de către bănci, ca urmare a neachitării creditelor de către cei care le-au angajat, şi să le transforme în locuinţe sociale.
Primarul Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că noile reglementări vin în sprijinul persoanelor aflate în dificultate financiară, care nu vor mai fi evacuate, ci vor putea rămâne în continuare în locuinţe, plătind în schimb o chirie către Primărie.
„Este o mare nedreptate faptul că îi sancţionăm pe cei care au iniţiativă, au curaj, riscă, iau credite de la bănci să cumpere o casă, iar în cazul în care au o problemă şi nu pot plăti ratele la bancă, nu numai că li se ia casa, dar trebuie să se şi mute, deci trec şi printr-o traumă a mutării din locuinţa respectivă. În plus, conform legilor în vigoare, nici nu le poţi da o locuinţă socială, pentru că legea spune că au dreptul doar cei care nu au deţinut locuinţă proprie după 1989. Cred că această lege, dacă va fi promulgată de preşedintele ţării, permite autorităţilor locale să ajute aceste familii, vom avea cadrul legal pentru a le ajuta. (…) Aceste locuinţe vor intra în proprietatea publică a oraşului, iar familiile respective vor putea rămâne în aceste locuinţe şi vor plăti chirie către municipalitate”, a spus Antal Arpad.
Potrivit acestuia, primăriile nu vor avea drept de preempţiune, dar vor putea participa la licitaţii şi la negocieri cu băncile.
„Legea se referă doar la locuinţele mai mici de 100 mp, pentru că nu s-a dorit ca Primăriile să cumpere vile, până la urmă este o iniţiativă socială. Primăriile pot cumpăra locuinţe doar după ce acestea sunt evaluate şi nu putem oferi sume mai mari decât valoarea dată de evaluator. Se pot ivi situaţii în care o primărie participă la o licitaţie şi nu poate să achiziţioneze locuinţa. Dacă cineva licitează peste valoarea dată de evaluator, Primăria nu poate să meargă mai departe. Desigur, există anumite limite financiare, nu vom avea posibilitatea să cumpărăm o sută de locuinţe într-un an pentru că acest lucru ar avea un impact bugetar, dar probabil vom putea cumpăra 5, 10, 15 locuinţe anual, în funcţie de probleme”, a mai spus Antal Arpad.
El a ţinut să sublinieze că această iniţiativă legislativă a pornit din Sfântu Gheorghe şi a fost promovată de parlamentarii UDMR.