SOCIAL 8 ianuarie 2019

Poveştile tinerilor reîntorşi acasă din străinătate, publicate pe portalul www.sepsinet.ro

de Agerpres | 910 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe a lansat pagina de internet www.sepsinet.ro, destinată membrilor comunităţii locale stabiliţi sau plecaţi la muncă în străinătate, care va prezenta, printre altele, poveştile unor tineri care s-au reîntors acasă.

Pagina web cuprinde, de asemenea, informaţii despre viaţa comunităţii locale, precum şi despre proiectele autorităţilor locale.

Printre acestea din urmă se numără programul „Hai acasă”, iniţiat în urmă cu câţiva ani de Primărie, prin intermediul căruia tinerii originari din Sfântu Gheorghe, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, pot beneficia gratuit de terenuri pentru construirea de locuinţe în municipiu.

„Cu ajutorul paginii www.sepsinet.ro, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe doreşte să întărească acea comunitate a persoanelor plecate din oraş, să sprijine încadrarea locală a persoanelor întoarse acasă din străinătate şi să îi inspire pe tinerii plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă (...) Pe pagina www.sepsinet.ro vom publica poveştile tinerilor întorşi acasă din străinătate sub forma unor interviuri, articole şi videoclipuri, care oferă o mostră a poveştilor individuale de întoarcere acasă. Pe pagină vor fi publicate ştiri care i-ar putea interesa pe tinerii plecaţi în străinătate şi ar putea fi utile celor care se gândesc să se mute acasă sau chiar să se întoarcă doar pentru o perioadă mai scurtă. Pagina este îmbogăţită şi de o serie de interviuri cu liderii instituţiilor locale, precum şi cu lista oportunităţilor de angajare furnizată de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă”, menţionează reprezentanţii instituţiei pe pagina de internet.

Una dintre primele poveşti de viaţă este cea a lui Birtalan Csanád, care, după patru ani petrecuţi în Dubai, s-a reîntors acasă împreună cu familia sa.

„Noi am trăit 4 ani în Dubai, între 2011 şi 2014 (...) Eu sunt jurist, dar de mult mă interesa sectorul de vânzări, deci am căutat loc de muncă în vânzări. Prietena mea şi-a găsit un loc de muncă ca specialist în marketing. După o lună, o lună şi jumătate ne-am găsit primul loc de muncă (...) După doi ani, ne-am căsătorit acasă, în al treilea an am cumpărat un imobil lângă Sfântu Gheorghe. Ne-am hotărât să ne mutăm acasă când vine primul copil şi aşa s-a întâmplat. În iunie 2015, ne-am mutat acasă şi, la sfârşitul lui august 2015, s-a născut fetiţa noastră (...) Desigur, decizia finală este legată de faptul că copilul nostru poate trăi o viaţă mult mai bună în casa lui, în propria sa cultură şi cu bunicii săi. Astfel, va avea o copilărie mai frumoasă decât în jungla de beton, unde vara sunt 50 de grade şi poţi să stai doar în clădiri cu aer condiţionat. Pentru noi acesta a fost motivul hotărâtor pentru întoarcerea acasă (...) Ne place să ne întoarcem în Dubai sau să vizităm alte oraşe mari ca turişti. Dar cred că e mai simplu cu un copil într-o localitate mică cum e Sfântu Gheorghe, ori în satele din împrejurime, astfel putem avea o viaţă confortabilă şi mult mai liniştită”, spune Birtalan Csanád.

Pagina sepsinet.ro a fost realizată în cadrul proiectului internaţional „YOUMIG - Îmbunătăţirea capacităţilor instituţionale şi facilitarea cooperării pentru gestionarea impactului migraţiei transnaţionale a tinerilor”, finanţat prin Programul Transnaţional 2014-2020 INTERREG DUNA.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.