SOCIAL 3 iulie 2020

Posturi libere în meseria de părinte

de Daniela Luca | 1723 vizualizări

În cursul anului curent, șase persoane din județ au devenit asistenți maternali profesioniști 

Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna a angajat, în 2020, șase „părinți de împrumut”, iar până la finalul anului trebuie să fie ocupate alte patru posturi care în prezent sunt încă disponibile. Meseria de asistent maternal profesionist este practicată în prezent de 124 de persoane din județul Covasna care au în grijă aproximativ 220 de copii. De peste 15 ani, la începutul lunii iulie, DGASPC Covasna organiza un eveniment deosebit dedicat lor, prin care scotea în evidență importanța pe care o are munca celor care oferă copiilor abandonați posibilitatea de a crește în sânul unei familii, însă anul acesta activitatea a fost anulată. 

Conducerea Consiliului Județean Covasna a anunțat anul trecut că în următorii cinci ani, cu ajutorul unui proiect european, intenționează să angajeze un număr de 50 de asistenți maternali. Conform acestui plan,  în 2019 au fost recrutate un număr de șapte persoane pregătite să îmbrățișeze meseria de părinte. 

Anul acesta, DGASPC Covasna a reușit să angajeze șase asistenți maternali, iar până la finalul lunii decembrie trebuie să fie ocupate alte patru posturi. 

„Mulți dintre asistenți s-au pensionat și au venit asistenți maternali noi. Angajăm în continuare asistenți maternali. Aceștia trebuie să vină la noi și să se intereseze care sunt actele necesare. Pe cei care chiar simt că ar putea face față acestei meserii, îi așteptăm cu foarte mare drag. (...) Așteptăm să vină cât mai multe persoane. Anul acesta ne-am propus să angajăm zece persoane. Șase angajări am avut până acum. Unii dintre ei au făcut cursul anul trecut, iar în acest an au primit atestate. Deci mai avem nevoie de patru persoane. Cei care se interesează, bineînțeles, vor fi evaluați și vor trebui să parcurgă acel curs de 60 de ore, după care urmează examenul și dacă promovează, atunci specialiștii fac propunerea de eliberare sau nu a atestatului de asistent maternal profesionist. Atestatul se eliberează de către Comisia pentru Protecția Copilului, iar în momentul în care avem nevoie, atunci când sunt părăsiri în spitale sau copii care intră în sistem din comunitate, se va face angajarea. Pregătim în momentul de față asistenți maternali, iar angajarea se face în momentul plasării primului copil”, ne-a spus directorul DGASPC Covasna, Vass Mária. 

Conform acesteia, numărul de 50 de asistenți maternali ar fi suficient pentru a acoperi nevoia care există în prezent, pentru că, din fericire, tot mai puțini copii sunt abandonați în spitalele din județ. Numărul acestora a ajuns de la 122 în anul 2005, la 24 în 2018, respectiv la 23 de bebeluși părăsiți în 2019. 

De ce copiilor din sistemul de protecție le este mai bine în asistență maternală? 

La începutul anului trecut a intrat în vigoare legea conform căreia copiii sub 7 ani nu mai pot fi plasați în centrele rezidențiale, ceea ce motivează nevoia creșterii numărul posturilor de asistenți maternali. 

Specialiștii din domeniu spun că sistemul de asistență maternală este un serviciu care de-a lungul anilor a confirmat că este unul dintre cele mai bune servicii care se pot oferi copiilor care au o măsură de protecție specială. Micuții cresc în casa asistentului maternal, ceea ce asigură un mediu familial pentru aceștia, iar practica arată că ei se integrează mai ușor în societate, decât cei crescuți în casele familiale. 

Cei 124 de asistenți maternali din județ au în grijă câte doi copii, cu excepția cazurilor în care cei mici sunt încadrați în grad de handicap. În aceste situații, în asistență maternală se dă doar un singur copil, pentru că de cele mai multe ori aceștia au nevoie de o atenție deosebită. 

„Motivația nu trebuie să fie doar financiară”

Psihologul de la Serviciul de Asistență Maternală din cadrul DGASPC Covasna, Gergely Erzsébet, spune că deși există acel curs de pregătire de 60 de ore, persoanele care se gândesc să devină asistenți maternali profesioniști trebuie să aibă la bază anumite abilități parentale.   

„Asistentul maternal ar trebui să fie foarte flexibil în primul rând, să aibă abilități parentale de care o să aibă mare nevoie. Trebuie să fie foarte perseverent, pentru că mulți copii din sistem au traumele lor. Această persoană trebuie să fie dispusă să petreacă mult timp alături de copii, pentru că nu toată lumea este dispusă să facă acest lucru. Trebuie chiar să îi placă această activitate. Motivația nu trebuie să fie doar financiară, deși de multe ori așa e. Unele persoane din mediul rural, de exemplu, consideră că oricum stau acasă și au crescut deja copiii proprii și cred că au experiența necesară ca să exerseze și această profesie, numai că este o diferență foarte mare, pentru că e cu totul altceva să îți crești copiii tăi. Acolo e un alt fel de responsabilitate decât atunci când ești angajat”, ne-a spus Gergely Erzsébet. 

Psihologul a precizat de asemenea că un asistent maternal trebuie să înțeleagă problemele copiilor și să fie conștient de traumele pe care le-au trăit și de consecințele pe care le pot avea. 

„Aceste probleme sunt și mai grave mai ales la adolescenți, nu doar la copiii mici. Există asistenți maternali de toate vârstele. În cazul persoanelor mai în vârstă, relația este mai mult copil – bunică. Dacă este o femeie mai tânără și are copiii mici, aici intervine o altă problemă și anume faptul că de multe ori copiii proprii se obișnuiesc cu cei din asistență maternală, iar despărțirea este foarte grea. Copiii nu conștientizează pe deplin că nu sunt frați. Avem și asistenți maternali care au primit în asistență și copii cu handicap. Sunt și cupluri de asistenți, iar în acest caz pot lua patru copii”, ne-a explicat Gergely Erzsébet. 

Specialiștii din cadrul DGASPC spun că s-au confruntat și cu situații în care au fost nevoiți să nu elibereze atestatul, din diverse motive. În unele situații candidații nu treceau de evaluarea psihologică sau nu promovau examenul de la finalul cursului de pregătire, iar în altele, după interviul cu familia celor care și-au dorit să devină asistenți maternali, s-a constatat că nu este potrivită pentru această profesie. 

„Asta nu poate să fie o meserie. Este o metodă spre o meserie, dar nu aș putea să spun că e meserie. Dacă poți să iubești un om, orice om, atunci poți să te angajezi aici. Dacă nu ești în stare să oferi iubire, mai bine să nu începi, pentru că nu merge altfel”, ne spunea la unul dintre evenimentele dedicate asistenților maternali profesioniști, Föcze Julianna din Valea Crișului, care practică meseria încă din 1999.

Condițiile de angajare 

Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să depună o cerere la sediul DGASPC Covasna, la Serviciul de Asistență Maternală.

Cei care doresc să se angajeze în această meserie trebuie să  îndeplinească următoarele condiții minime, conform protectiasocialacv.ro: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; prin comportamentul în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte,  referitor la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor; să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor  săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă minim 10 clase absolvite; să nu desfășoare  alte activităţi; să înţeleagă caracterul temporar al plasamentului; să accepte şi să înţeleagă necesitatea colaborării cu familia biologică sau adoptivă a copilului; să urmeze cursurile de formare profesională organizate de Serviciul de Asistenţă Maternală  şi să promoveze examenul.

Reprezentanții DGASPC au anunțat că anul trecut s-au împlinit 20 de ani de când s-a implementat sistemul de asistență maternală în județul Covasna. În 1999, 25 de persoane s-au angajat să aibă grijă de soarta unor copii, iar unii dintre ei și acum fac parte din acele familii. În primii 10 ani s-a observat o creștere rapidă a sistemului, astfel că în 2008 existau 174 de asistenți maternali.

În județul Covasna există persoane care sunt fidele acestei profesii încă de când a luat naștere. Anul acesta, cea dea 17-a ediție a Zilei Asistentului Maternal Profesionist a fost anulată, însă în cadrul ediției de anul trecut, au fost premiați asistenții maternali care lucrează în sistem între 15 și 20 de ani. Ei sunt oamenii care și-au dăruit o parte din viață iubind și educând copii cărora nu le-au dat viață, iar acest lucru este demn de admirație. 

Deși nu este pe departe cea mai ușoară meserie, cei care își doresc să schimbe soarta celor care se nasc departe de visul unei familii adevărate și care au capacitatea de a se dărui total unui copil, ar trebui să ia în calcul meseria de părinte.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.