SOCIAL 29 iunie 2022

Planul Antidrog pentru județul Covasna a fost aprobat

de Iulia Drăghici - Taraș | 673 vizualizări

Ce vor face autoritățile în perioada 2022 – 2026 pentru a preveni și descuraja consumul de substanțe interzise

Planul de Acțiune al județului Covasna în domeniul drogurilor, valabil pentru perioada 2022 – 2026, a fost adoptat în ședința Colegiului Prefectural de marți, 28 iunie a.c. Acesta cuprinde totalitatea programelor, proiectelor și intervențiilor de prevenire a consumului de substanțe interzise. Chiar dacă există și în județul Covasna, problema drogurilor nu reprezintă un fenomen, susțin autoritățile. 

Planul este structurat pe trei capitole: „Reducerea cererii de droguri”, „Reducerea ofertei de droguri” și „Consolidarea capacității operaționale de răspuns – cooperare internațională, monitorizare și coordonare”. 

Printre acțiunile care vor fi întreprinse în următorii patru ani pentru a îndeplini toate obiectivele cuprinse în acest plan se numără: realizarea de proiecte/campanii naționale/locale de informare, conștientizare a riscurilor și consecințelor negative ale consumului de droguri și promovarea alternativelor sănătoase la consumul de droguri adresate populației generale; dezvoltarea măsurilor de intervenție timpurie pentru persoanele care au experimentat consumul de droguri, în vederea evitării trecerii de la un consum ocazional/experimental la un consum de droguri regulat; evaluarea și actualizarea mecanismului de referire a cazurilor persoanelor care consumă droguri aflate în stare de reținere sau arest preventiv; colectarea, centralizarea și transmiterea spre analiză și interpretare a datelor privind reducerea ofertei de droguri; informarea factorilor de decizie cu privire la implementarea Programului de măsuri pentru combaterea comercializării și consumului substanțelor/produselor noi, cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătății și multe altele. 

În baza HG 444, s-a adoptat strategia națională în domeniul drogurilor pentru perioada 2022 – 2026 și planul de acțiune pentru implementarea acestei strategii. Bineînțeles că strategia națională nu este de fiecare dată în acord cu ceea ce se întâmplă la nivel local, pentru că situația și cazuistica din București, de exemplu, nu este aceeași cu cea din județul Covasna. Drept pentru care am realizat și am supus astăzi spre aprobare Planul de acțiune în domeniul drogurilor, la nivelul județului Covasna, pentru 2022 – 2026. Am încercat să restrâng din planul național și să las în planul nostru local doar trei capitole mari. (...) Din punct de vedere al Agenției, nu putem vorbi despre un fenomen al consumului de droguri în județul Covasna. Cu siguranță cazuri există. Asta nu poate să nege nimeni, însă avem structurile abilitate, din cadrul Inspectoratului de Poliție și celelalte, care cu siguranță veghează asupra situației”, a declarat marți Liliana Țițeiu-Lazea, șefa Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din județul Covasna. 

Planul poate fi consultat pe site-ul Prefecturii Covasna

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.