Peste 90% dintre elevii de liceu au consumat băuturi alcoolice, iar peste 9%, droguri (studiu)
Nouă din zece adolescenţi din judeţul Covasna au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, relevă un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog, dat joi publicităţii.
Potrivit acestuia, produsele alcoolice înregistrează cel mai înalt nivel al prevalenţei consumului dintre toate substanţele psihoactive, 93,7% dintre tinerii chestionaţi recunoscând că au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar 71,6% că au consumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile. Jumătate dintre aceştia au recunoscut că au consumat alcool în exces, ajungând în starea de ebrietate.
Studiul mai relevă că jumătate dintre elevii de liceu din judeţul Covasna au fumat cel puţin o dată în viaţă, 40,7% declarând un astfel de consum în ultimul an, iar aproape o treime (32,7%) în ultima lună.
În ce priveşte consumul de droguri ilicite, 9,1% dintre elevi au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă cannabis (7,7%), ecstasy, cocaină/crack, amfetamine, LSD, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină, NSP, sedative şi/sau tranchilizante, inhalanţi sau steroizi anabolizanţi, în timp ce 6,1% au declarat un astfel de consum în ultimul an, iar 2,1% în ultima lună.
„Aproximativ unul din cinci adolescenţi din clasa a XI-a au experimentat consumul de canabis, valoarea prevelenţei fiind de cel puţin trei ori mai mare faţă de cea înregistrată în rândul elevilor din ceilalţi ani“, se menţionează în studiu.
În opinia elevilor de liceu din judeţul Covasna, dintre drogurile incluse în studiu, cel mai uşor de procurat sunt inhalanţii, mai precis Prenadezul, 9% dintre adolescenţi declarând că, dacă ar dori, i-ar putea procura foarte uşor.
2,7% dintre respondenţi percep o disponibilitate facilă şi a canabisului/ haşişului, în timp ce, în opinia lor, cel mai dificil de procurat sunt ketamina şi amfetaminele.
Rezultatele sondajului arată, atât în ce priveşte alcoolul şi tutunul, cât şi drogurile, că cele mai mari prevalenţe sunt observate în cazul băieţilor din clasele a XI-a.
Din răspunsurile date a rezultat că. în multe cazuri, şi fraţii sau surorile celor chestionaţi consumă băuturi alcoolice (41,3%), tutun (35,5%), canabis/ haşiş (3,5%) sau ecstasy (1,8%).
Coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Liliana Lazea a declarat că activitatea instituţiei se va axa în perioada următoare pe întâlniri cu părinţii, precum şi pe activităţi informative şi preventive în rândul copiilor, inclusiv la nivel preşcolar.
Sondajul a fost realizat de Agenţia Naţională Antidrog şi Ministerul Educaţiei Naţionale, cu sprijinul Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, în perioada 10 mai-10 iunie 2016, pe un eşantion de 573 de subiecţi, reprezentativ la nivelul judeţului, cu o marjă de eroare de ą 3,9% şi la un nivel de încredere de 95%.