SOCIAL 25 aprilie 2019

Peste 4300 de pomi fructiferi, distribuiţi în judeţ prin programul „Un copac pentru generaţia viitoare”

de Agerpres | 836 vizualizări

Peste 4300 de pomi fructiferi, din soiuri autohtone aflate pe cale de dispariţie, au fost distribuiţi în această primăvară în judeţul Covasna prin programul „Un copac pentru generaţia viitoare”, derulat de Fundaţia Comunitară Covasna.

„În cadrul programului au fost distribuiţi 4350 de pomi fructiferi autohtoni, cu ajutorul organizaţiilor civile, instituţiilor de culte religioase şi primăriilor locale. Din cele 4350 de bucăţi, 2000 au fost oferite gratuit de către fundaţie, programul fiind finanţat din fondul de card comunitar (...) A fost oferită o gamă largă de specii de puieţi, anume 22 specii de mere, 11 de pere, 4 specii de prune, 2 de cireşe şi de gutui (...) Vom continua programul şi anul viitor, până când toate satele vor beneficia de puieţi de pomi fructiferi autohtoni”, a declarat directorul executiv al Fundaţiei, Bereczki Kinga.

Potrivit acesteia, în 2019 puieţii au ajuns în peste 15 localităţi, printre care Ozun, Bodoc, Micfalău, Ghidfalău, Ojdula, Mereni, Cernat, Ţufalău, Căpeni, Racoşul de Sus, Biborţeni, Boroşneu Mare şi Întorsura Buzăului.

Programul „Un copac pentru generaţia viitoare” a fost iniţiat de Fundaţia Comunitară Covasna în anul 2014, cu scopul de a revitaliza livezile din judeţ şi a le salva pe cele tradiţionale pe cale de dispariţie, iar de atunci şi până acum au fost distribuiţi peste 16.000 de pomi fructiferi autohtoni în gospodăriile din judeţ.

„Prin pomi fructiferi autohtoni înţelegem soiuri tradiţionale, care sunt prezente de cel puţin 150 de ani Transilvania, în zona noastră (...) Ne-am propus să derulăm acest program pe o durată de zece ani, în care să distribuim 40.000 de bucăţi de pomi fructiferi”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Fundaţiei Comunitare Covasna, Fleckhammer Otto.

Programul are ca scop atât revitalizarea livezilor şi soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie, cât şi promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unei atitudini responsabile faţă de natură.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.