SOCIAL 1 septembrie 2023

Peste 400 de bilete de tratament au fost valorificate de covăsneni în 2022

de Diana Pantelimon | 850 vizualizări

Casa Județeană de Pensii (CJP) Covasna a repartizat aproape 1.000 de bilete de tratament în anul 2022. Aproape jumătate dintre ele, 406, au fost valorificate. Un bilanț al acestora a fost prezentat în ședința ordinară a Colegiului Prefectural din 30 august a.c. și este disponibil și online pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Covasna.

Potrivit documentului oficial, în 2022 au fost repartizate 987 de bilete de tratament, din care aproape jumătate au fost valorificate.

„Pentru anul 2022 au fost repartizate 953 bilete de tratament, suplimentate cu 34 bilete și restituite 0 bilete, rezultând un total de 987 din care au fost valorificate pe următoarea structură: 406 bilete, din care 395 bilete pentru pensionari și 11 bilete pentru persoane asigurate. (...) Din situația prezentată rezultă o valorificare a biletelor de tratament la 30.06.2022 de 42,60%, un procent pe care îl apreciem ca fiind destul de bun, la jumătatea anului”, se arată în document.

Potrivit reprezentanților instituției, cauzele nevalorificării tuturor biletelor repartizate ar fi „numărul redus de gratuități care nu sunt la nivelul solicitărilor, categoriile beneficiare de bilete cu titlu gratuit, fiind multe. (...) Persoanele care fac parte din aceste categorii refuză să accepte bilete de tratament cu suportarea unei contribuții individuale”.

În județul Covasna, față de anul 2021, în 2022 s-a constatat o creștere de 37,62 % în ceea ce privește valorificarea biletelor de tratament. Aceasta s-a datorat, în principal, ridicării restricțiilor impuse de pandemie.

Pot beneficia bilete de tratament persoanele pensionare sau asigurate ale sistemului public de pensii, precum și cei care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile unor legi speciale, potrivit cnpp.ro.

Asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, în condiţiile legii, în mod gratuit (pensionarii de invaliditate) sau cu suportarea de către beneficiar a unei contribuţii băneşti. Aceștia plătesc 50% din preţul biletului, sau, în unele cazuri, suma integrală.

Durata unui sejur este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.

 Solicitanţii îndreptăţiţi să beneficieze de bilete de tratament trebuie să depună o cerere la Casa Judeţeană de Pensii.

Locurile de tratament balnear se asigură în unităţile de tratament din proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice (Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă – TBRCM SA.) şi, în completare, prin contracte încheiate cu alte unităţi de profil, potrivit cjphr.ro.

În general, beneficiarii biletelor agreează stațiunile din apropierea zonei de domiciliu, datorită dificultăților de transport și a distanțelor mari, transmit reprezentanții CJP Covasna în materialul informativ.

Sursa foto: gds.ro

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.