SOCIAL 19 aprilie 2021

Peste 10 posturi libere în meseria de părinte

de Daniela Luca | 1512 vizualizări

Care sunt condițiile de angajare 

Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna vrea să angajeze în acest an încă minim 10 asistenți maternali. Persoanele care vor trece de faza de evaluare vor urma cursul de pregătire care durează 60 de ore. 

 „Avem nevoie de circa 10-12 asistenți maternali. În acest an s-au interesat 11 persoane. Din păcate, după evaluări numai două persoane au ajuns în faza de pregătire (curs de pregătire de 60 de ore)”, ne-au transmis reprezentanții DGASPC Covasna. 

Conducerea Consiliului Județean Covasna a anunțat în 2019 că în următorii cinci ani, cu ajutorul unui proiect european, intenționează să angajeze un număr de 50 de asistenți maternali. Conform acestui plan,  în 2019 au fost recrutate un număr de șapte persoane pregătite să îmbrățișeze meseria de părinte, iar în 2020 încă 10. 

Directorul DGASPC Covasna, Vass Mária, spune că numărul de 50 de asistenți maternali ar fi suficient pentru a acoperi nevoia care există în prezent, pentru că în ultimii ani tot mai puțini copii sunt abandonați în spitalele din județ

La începutul anului 2019 a intrat în vigoare legea conform căreia copiii sub 7 ani nu mai pot fi plasați în centrele rezidențiale, ceea ce motivează nevoia creșterii numărului posturilor de asistenți maternali. 

Specialiștii din domeniu spun că sistemul de asistență maternală este un serviciu care de-a lungul anilor a confirmat că este unul dintre cele mai bune servicii care se pot oferi copiilor care au o măsură de protecție specială. Micuții cresc în casa asistentului maternal, ceea ce asigură un mediu familial pentru aceștia, iar practica arată că ei se integrează mai ușor în societate, decât cei crescuți în casele familiale.

Reprezentanții DGASPC ne-au spus anul trecut că s-au confruntat și cu situații în care au fost nevoiți să nu elibereze atestatul de asistent maternal, din diverse motive. În unele situații candidații nu treceau de evaluarea psihologică sau nu promovau examenul de la finalul cursului de pregătire, iar în altele, după interviul cu familia celor care și-au dorit să devină asistenți maternali, s-a constatat că nu este potrivită pentru această profesie.

Condițiile de angajare 

Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să depună o cerere la sediul DGASPC Covasna, la Serviciul de Asistență Maternală.

Cei care doresc să se angajeze în această meserie trebuie să  îndeplinească următoarele condiții minime, conform protectiasocialacv.ro: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; prin comportamentul în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte,  referitor la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor; să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor  săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă minim 10 clase absolvite; să nu desfășoare  alte activităţi; să înţeleagă caracterul temporar al plasamentului; să accepte şi să înţeleagă necesitatea colaborării cu familia biologică sau adoptivă a copilului; să urmeze cursurile de formare profesională organizate de Serviciul de Asistenţă Maternală  şi să promoveze examenul.

Cursul de asistent maternal are 60 de ore și durează 3 săptămâni. Atestarea se face pe o perioadă de 3 ani, iar contractul se reînnoiește după fiecare reatestare.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.