SOCIAL 27 octombrie 2020

Peste 10 cazuri de violență domestică, la Sfântu Gheorghe, în primele nouă luni ale anului

de Daniela Luca | 1137 vizualizări

Anul trecut s-au înregistrat de trei ori mai multe 

Echipa mobilă pentru intervenția de urgență în cazuri de violență domestică din reședința de județ a fost solicitată anul acesta de 11 ori. Deși realitatea s-ar putea să fie diferită, în comparație cu anul trecut, numărul situațiilor în care a fost nevoie de sprijinul specialiștilor pentru rezolvarea unor conflicte aprinse între membrii unor familii a scăzut de trei ori. 

Datele echipei mobile pentru intervenția de urgență în cazuri de violență domestică arată că în primele nouă luni ale acestui an, la Sfântu Gheorghe, s-au înregistrat în total 11 astfel de situații. Mai exact, 3 până la data de 15 martie, altele 3 între 15 martie și 15 mai și 5 în perioada 15 mai – septembrie. 

La acestea se adaugă și un caz reîntors, spune șeful Serviciului Programe și Servicii Sociale din cadrul Direcției de Asistență Socială și coordonatorul echipei mobile pentru intervenția de urgență în cazuri de violență domestică, psihologul Szép-Márk Linda-Mária.

Fenomenul este, bineînțeles, mult mai complex decât o arată numerele. Diminuarea ar putea fi cauzată de dificultatea cu care victimele au putut să apeleze autoritățile pe timpul stării de urgență, spun specialiștii. Un alt motiv ar putea fi efortul depus de instituțiile cointeresate să stopeze pe cât posibil abuzurile în familie. 

„Numărul cazurilor a început să crească puțin după starea de urgență. Nu putem să știm de ce este numărul total al cazurilor în scădere. Este interesant că un singur caz am avut care de fapt s-a reîntors, iar anul trecut am avut mult mai multe. Încă mai avem două luni, deci lucrurile se mai pot schimba. Mă gândesc că o influență a avut-o și munca pe care au depus-o instituțiile anul trecut. Vestea s-a dus și odată ce există astfel de servicii și această modalitate de a interveni prin ordin de protecție probabil că a avut un efect. Și numărul apelurilor pe care le-am primit este mai mic anul acesta. Majoritatea au venit din partea Poliției. Au fost solicitate însă informații de la noi prin e-mail”, ne-a spus luni Szép-Márk Linda-Mária.

Pe lângă reprezentanții Direcției de Asistență Socială, din echipă fac parte reprezentanți ai Poliției Locale din reședința de județ și ai Adăpostului de Noapte. Anul trecut, aceștia au intervenit la 33 de cazuri de violență domestică. 

Szép-Márk Linda-Mária poate fi contactată pentru consiliere și sprijin în cazul oricărui tip de violență în familie, la numărul de telefon  0726 701 399 sau la adresa de e-mail linda.szepmark@dassepsi.ro

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.