SOCIAL 10 aprilie 2019

Persoane cu dizABILITĂȚI, în febra concertelor în Olanda

de Daniela Luca | 1396 vizualizări

Victoria le-a asigurat un start în carieră celor patru finaliști de la concursul de talente muzicale

În perioada 6-13 aprilie câștigătorii concursului de talente muzicale pentru persoane cu dizabilități, care a avut loc pe 9 martie a.c. la Sfântu Gheorghe, sunt plecați într-o excursie în Olanda. Persoanele selectate de către juriu, cei patru finaliști, dintre care doi din județul Covasna, au în aceste zile posibilitatea de a-și dezvolta cariera muzicală cu ajutorul unor mentori, de a beneficia de educație muzicală, dar și de a cânta în fața unui public mare.

Beatrice Borzoș din Belin, povestea căreia am relatat-o în articolul „Pianista nevăzătoare, povestea din lumea umbrelor”, Nyikó Anetta, din Doboșeni, dar și Ramona Moldovan și Ionel Micu din Mediaș, Sibiu, au plecat într-o excursie în Olanda, alături de însoțitorii lor.

Această deplasare este premiul pe care l-au obținut în urma clasării pe primele trei locuri în finala concursului unic de talente muzicale, dedicat exclusiv persoanelor cu dizabilități.  Experiența este unică pentru cei patru finaliști, fără îndoială, cel puțin pentru faptul că au zburat pentru prima oară cu avionul.

„Am fost invitați de „United by Music” din Olanda. Este un eveniment unde sunt invitați din diferite țări, Rusia, Ungaria, Coreea și Romania, unde se prezintă formațiile. De la noi suntem zece persoane dintre care câștigătorii de la talent show. În fiecare seară toți cântă pe scenă, au repetiții împreună cu cei din formația All star band din Olanda. Ieri am vizitat Dordrecht, un oraș vechi, foarte frumos. (...) Chiar acum am avut o surpriză mare, Ionel s-a dovedit a fi si un bun toboșar, e un miracol. Ei încep să se obișnuiască, sunt foarte bucuroasă și mândră de ei”, ne-a declarat președintele Fundației „United by Music“ România, Tünde Olcsvári.

Fundația „United by Music” România a lansat în luna octombrie a anului trecut înscrierile pentru concursul de talente, iar etapa de preselecții s-a desfășurat în luna decembrie în trei orașe: Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș.

Dintre cele 37 de persoane care s-au înscris la preselecții, au fost selectate 19. În marea finală, care a avut loc pe 9 martie, în sala de spectacole a Colegiului Székely Mikó, au fost desemnați marii câștigători.

Formația muzicală de blues All Star, compusă din persoane cu dizabilități din Olanda, alături de care vor cânta și cei patru finaliști, a concertat și la Sfântu Gheorghe în luna octombrie a anului trecut, iar evenimentul a fost inclus într-un turneu prin Transilvania.

Mișcarea „United by Music” folosește puterea muzicii pentru a crea o lume în care nu există prejudecăți, indiferent de tipul de dizabilitate. „Muzica este ceea care ne unește și ne face pe toți la fel“. Acesta este motto-ul Fundației care a fost înregistrat recent în România.   

Fundația „United by Music“ România a fost înființată la inițiativa lui Joris van Wijngaarden, fondatorul „United by Music“ Olanda. Cu o experiență de 12 ani, organizația din Olanda a devenit o agenție de management a muzicienilor cu dizabilități.

Fundația „United by Music” România dorește să extindă concursul de talente muzicale la nivel național, astfel încât să permită tuturor persoanelor cu handicap din România să-și valorifice talentul muzical în fața publicului larg.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.