SOCIAL 13 octombrie 2022

Persoane cu dizabilități din județ, pe covorul roșu la o Gală caritabilă din Olanda

de Daniela Luca | 625 vizualizări

Muzicienii fac parte din trupa Music Mania 

Music Mania, o trupă formată din opt persoane cu dizabilități, dintre care două din județul Covasna, a fost prezentă în perioada 3-10 octombrie la o Gală caritabilă organizată în Olanda. Artiștii au avut parte de câteva concerte, de parade pe covorul roșu, de workshopuri muzicale și de ședințe foto, spune conducerea Fundației „United by Music” România.

Pentru că sunt membrii unei trupe muzicale, câteva persoane cu dizabilități, printre care și covăsneni, au avut parte de o experiență unică în Olanda. Timp de o săptămână, au uitat de grijile de acasă și s-au pus în pielea unor vedete mari, care susțin concerte și pozează pe covorul roșu.

„Am fost invitați la gala de caritate organizată de „United by Music” Olanda, de către fondatorul Joris van Wijgaarden. La această Gală sunt prezente mai multe trupe muzicale compuse din persoane cu dizabilități. Am fost foarte încântați să fim prezenți pentru prima oară cu trupa Music Mania. Am avut patru concerte, am participat la workshopuri muzicale împreună cu ceilalţi membri ai trupelor din Olanda şi Norvegia. A fost o experiență de neuitat, s-au împrietenit între ei, limba nefiind o barieră. Au avut ședințe foto, o tură cu limuzină, care s-a sfârşit prin intrarea pe covor roşu şi aplauze, ca adevărate vedete ale muzicii. Au fost foarte mândri şi încântați. În ultima zi, adică duminică, am avut o excursie surpriză în parcul de aventură De Efteilung, unde eram toți vrăjiți de personaje de basme, iar acele carusele au evocat eul nostru copilăresc. Toți erau foarte recunoscători şi bucuroşi atâta timp cât am fost în Olanda”, ne-a spus Olcsvári Tünde, președinta fundației „United by Music” România, înființată în urmă cu patru ani la Sfântu Gheorghe. 

Conform acesteia, ceilalți șase membri ai trupei sunt din județele Harghita, Mureș, Vrancea și Sibiu. Artiștii au fost însoțiți de mentorii Kovács Dorottya, Kovács Janka-Hanna și Szabó István, iar deplasarea a fost sponsorizată de fundația „United by Music” din Olanda și din România.

Experiența trăită săptămâna trecută a ajutat-o pe una dintre vocalistele din județul Covasna, Anetta Nyikó, să își dezvolte abilitățile muzicale. 

„Pentru mine cel mai important lucru a fost că am avut mai multe concerte, unul după altul, patru în patru zile, și trebuia să fim atenți în fiecare zi. Și pentru prezența de scenă acesta este cel mai bun lucru. A fost important și pentru echipă ca să se unească mai bine. Am învățat cum trebuie să ne mișcăm în backstage, cum trebuie să lucrăm pe scenă când nu avem atât de mult timp să ne pregătim. Eu cred că această săptămână a fost foarte folositore”, ne-a spus Anetta Nyikó, tânăra din Doboșeni, diagnosticată din copilărie cu acondroplazie, boala oamenilor mici, care a fost finalista concursului de talente organizat de Fundația „United by Music” în 2019. 

Patru ani de la înființare, zeci de talente atipice descoperite 

În România, Fundația „United by Music“ a fost înființată în luna octombrie a anului 2018. Mișcarea răspândită la nivel mondial activează de peste 15 ani în Olanda și Statele Unite ale Americii. Organizația este un fel de agenție de management a persoanelor cu dizabilități. Deși 90 la sută dintre artiștii din cadrul fundației din Olanda au dizabilități mintale, fundația din România și-a propus de la bun început promovarea talentelor indiferent de tipul de dizabilitate.

Fundația din România a organizat doi ani la rând și un show unic de talente la Sfântu Gheorghe. Evenimentul a fost adresat de asemenea persoanelor cu dizabilități și a avut ca scop dezvoltarea talentelor muzicale ale acestora. Deși nu s-a mai organizat în ultima vreme, Olcsvári Tünde, președinta fundației, ne-a spus că este în plan o nouă ediție în 2023. 

Pe 15 octombrie, Music Mania va concerta în Miercurea Ciuc, la invitația Asociației Nevăzătorilor din Harghita și Covasna, care va marca sâmbătă 30 de ani de existență. Evenimentul va avea loc la centrul Asociației Persoanelor cu Dizabilități din Harghita. 

Cei care doresc să sprijine activitatea fundației „United by Music” România prin redirecționarea impozitului anual pe profit pot solicita contractul de sponsorizare prin adresa de e-mail unitedbymusicro2018@gmail.com

Sursă foto: Facebook United by Music Romania

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.