SOCIAL 5 octombrie 2018

Opt familii primesc terenuri și proiecte de casă pentru că se întorc acasă, la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 2053 vizualizări

Participanților din programul „Hai Acasă” le-au fost atribuite locurile de casă din strada Borvíz

Opt terenuri din strada Borvíz, a câte peste 300 de metri pătrați fiecare, au fost atribuite persoanelor înscrise în programul „Hai Acasă”, al Primăriei Sfântu Gheorghe. Noii proprietari au la dispoziție doi ani să își construiască locuințele tip, conform proiectelor puse la dispoziție gratuit de autoritățile din reședința de județ. Votul din Consiliul Local nu a fost însă lipsit de discuții în contradictoriu.

„Familiile tinere au primit câte un teren de 300 metri pătrați, pe care vor putea construi case tip. Ei vor putea alege dintre patru proiecte pentru case, puse la dispoziția lor gratis de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Autorizațiile pentru construcții vor trebui obținute în termen de un an, tinerii având la dispoziție doi ani pentru construirea caselor. După o perioadă de zece ani calculate de la finalizarea construcțiilor, solicitanții vor avea posibilitatea de a cumpăra terenurile”, arată un comunicat de presă al Primăriei Sfântu Gheorghe.

Vot cu întrebări...și răspunsuri

Discuțiile din timpul votului pentru atribuirea terenurilor, derulat în ședința Consiliului Local din 27 septembrie a.c., au iscat contradicții între primar și un consilier local, care a punctat că terenurile nu s-ar afla în proprietatea Primăriei Sfântu Gheorghe, ci în cea a Ministerului Apărării Naționale. Ca replică, primarul a contrazis spusele consilierului, explicând că acesta se referă la alt teren, nu la cele în discuție.

„Doresc să fiu lămurit cu aceste suprafețe. Nu sunt împotrivă ca tinerii să nu primească. Sunt împotriva asupra unor abuzuri pentru care eu n-am primit răspuns din 95. Unu: aceste suprafețe de teren cui aparțin? Cui au aparținut? Nu râdeți. Dumneavoastră votați și...o să vedem mai târziu. Dacă nu știți să îmi răspundeți și să îmi dai o explicație la cele 1022 de hectare, repet, 1022 de hectare, public, aici, cer Direcției Naționale Anticorupție, DGA-ului din Sfântu Gheorghe și Cercetări Penale a Poliției să îmi dea răspuns în scris. (...) Armata este voința poporului. Dacă armata se plimbă la Brașov la poligon, pe banii cui se plimbă? (...) Eu nu voi vota aceste proiecte”, a spus consilierul Andrei Cochior.

Explicațiile primarului nu au întârziat să apară.

„Terenurile aparțin municipiului Sfântu Gheorghe, sunt în proprietatea privată a municipiului Sfântu Gheorghe și prin hotărârea Consiliului Local au ca destinație exact ceea ce discutăm noi astăzi, deci să le oferim tinerilor pentru a construi locuințe conform Legii 15 din 2003. Ca să vă mai lămuresc un pic, când mergeți spre Șugaș Băi, vorbim de terenurile din partea stângă a străzii Borvíz. Poligonul este în partea dreaptă. Faptul că armata face deplasări la Brașov sau în Miercurea Ciuc este din cauza faptului că acest poligon nu este omologat, deci nu are nicio treabă cu această hotărâre, cu acest proiect. Una-i una, alta-i alta. Nu știu de unde ați scos aceste lucruri. (...) Există Carte Funciară. (...) Vă dați seama că nu putem da terenul armatei pentru nimeni. Nici pentru cimitir nu am putut da fără acordul Ministerului, cu toate că am avut o largă susținere din partea cultelor”, a spus, în replică, Antal Árpád.

Primarul a subliniat în final că poligonul nu va mai fi niciodată omologat pentru că în zonă sunt deja construite locuințe și chiar și un lăcaș de cult, drept urmare spațiul ar putea foarte bine fi folosit pentru alte proiecte, cum ar fi construirea de case, spitale și așa mai departe.  „Singura chestiune despre care putem vorbi este când se va preda poligonul orașului. Eu aș fi dorit să vorbim în termeni de trecut, dar din păcate trebuie să vorbim la viitor. Dar cu siguranță se va întâmpla”, a mai spus Antal Árpád.

Proiectele au trecut cu 16 voturi „pentru” din cele 17 posibile la ședința din 27 septembrie.

Peste 20 de cereri în ediția „Hai Acasă” din 2018

Proiectul „Hai Acasă”  s-a adresat persoanelor cu vârste între 18 și 35 ani, foști locuitori ai orașului care doresc să se mute înapoi acasă și nu dețin locuințe sau terenuri de casă. Anul acesta, peste 20 de persoane au depus dosare în cadrul acestui proiect, însă selecția finală s-a făcut pe baza unui punctaj, fiind avantajate persoanele cu studii superioare, precum şi cuplurile căsătorite, care au un număr mai mare de copii. Zece puncte în plus vor fi acordate tinerilor care vor să revină în oraşul natal.

Programul „Hai acasă“ a fost iniţiat de autorităţile locale din Sfântu Gheorghe în urmă cu aproape zece ani, cu scopul de a stimula tinerii, în special pe cei cu studii superioare, să revină pe meleagurile natale.

De la lansarea acestui program şi până în prezent au fost semnate doar şapte contracte, iar trei dintre acestea au fost revocate.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi Alex, 5 octombrie 2018
1.Care este situatia caselor construite pe partea dreapta a drumului? Cine a autorizat construirea acestora? Dacă nu au autorizatie de constructie, cine se face vinovat de construirea lor. Primarul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.