SOCIAL 20 martie 2020

UPDATE ONG-urile își unesc forțele pentru ajutorarea vârstnicilor din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1890 vizualizări

Serviciul comunitar va funcționa începând de luni 

Echipele de voluntari de la câteva ONG-uri vor ajuta începând de luni, 23 martie, persoanele vârstnice - categoria cea mai vulnerabilă în contextul epidemiei de coronavirus. Bătrânii din Sfântu Gheorghe vor avea posibilitatea să aleagă, dintr-o listă cu produse de bază, acele alimente sau produse de igienă de care au nevoie. Acestea le vor fi livrate la domiciliu de către voluntari în cel mult 24 de ore de la solicitare. 

UPDATE: 

Pentru a cumpăra produsele sunați la 0783 017 987, de luni până vineri, între orele 9:00 și 15:00. Livrarea la domiciliu este gratuită.

Pentru serviciul de preluare a medicamentelor, adresat persoanelor peste 70 de ani, persoanelor cu dizabilități și persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu, sunați la numărul 0787 248 463, în zilele lucrătoare, între orele 12:00 și 18:00.

Știrea inițială:

Acest program de sprijinire a vârstnicilor a fost lansat de Primăria Sfântu Gheorghe în parteneriat cu mai multe organizații civile. 

Astfel, persoanele în vârstă din oraș vor putea să aleagă dintr-o listă de produse, alimente de bază și produse de igienă de care au nevoie în casă, iar acestea vor fi livrate la ușă de către voluntari. 

Totodată, se va oferi posibilitatea de livrare a medicamentelor pe bază de rețetă pentru persoanele vârstnice. 

„Scopul nostru este să ajutăm acea categorie care este cea mai vulnerabilă ca pe cât posibil să nu trebuiască să iasă din casă. (...) De luni începe acest program și tot de luni o altă echipă se va ocupa cu procurarea medicamentelor, doar a medicamentelor prescrise pentru persoanele în vârstă și rugămintea mea este ca cetățenii să ia în serios aceste măsuri. Distanțarea socială este extrem de importantă în aceste momente. Și astăzi am văzut în parc persoane în vârstă cu copii mici. Singura posibilitate ca să oprim răspândirea acestui virus este distanțarea socială. Persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă, deci nu e bine dacă acestea se întâlnesc cu copiii mici”, a spus în cadrul unei conferințe de presă online, primarul Antal Árpád. 

Produsele care pot fi livrate vor avea preț redus 

Rolul de coordonare a acestui serviciu a fost preluat de Crucea Roșie Filiala Covasna. Directorul acesteia, Papp Adolf, a precizat că acțiunea va avea loc deocamdată doar la nivelul municipiului. 

„Celelalte ONG-uri implicate sunt Serviciul de Ajutor Maltez, Fundaţia Creştină Diakonia, Caritas Alba Iulia şi Organizaţia Gondviselés. Dorim ca acest serviciu să fie funcțional începând cu ora 9:00, de luni. Aici persoanelor vârstnice care nu au cum să se deplaseze la magazine o să le oferim în jur de 50 de produse pe care le pot comanda telefonic sau online. Aceste servicii comandate vor fi transportate la domiciliu în 24 de ore. Deocamdată știm de vreo 20 de persoane care au nevoie de acest serviciu”, a explicat Papp Adolf.

Acesta a precizat totodată că produsele vor fi oferite contra cost, însă la preț redus pentru că programul este derulat în colaborare cu agenții economici din oraș. 

„Voluntarii ar trebui să fie pe teren acum mai mult ca niciodată”

În acțiune vor fi implicați aproximativ 30 de voluntari. Autoritățile precizează că aceștia „vor livra pachetele la domiciliul persoanelor în condiţii de siguranţă, fără a intra în contact cu acestea”.

„În opinia mea este important să oferim ajutor oamenilor constant, nu doar în situații de criză. În general, se știe că vârstnicii sunt mult mai vulnerabili decât majoritatea dintre noi și datorită acestui fapt  consider că au mult mai multă nevoie de ajutor. Însă, având în vedere situația actuală, aceștia sunt predispuși unui pericol, motiv pentru care cred că voluntarii ar trebui să fie pe teren acum mai mult ca niciodată”, ne-a spus Delia Crintea, voluntară din cadrul Crucii Roșii Filiala Covasna, cu precizarea că nu va avea posibilitatea să participe în acest program. 

Ambele servicii, atât cel de livrare a pachetelor cu produse de bază, cât și cel care implică livrarea medicamentelor,  vor fi disponibile începând de luni, 23 martie. Tot atunci vor fi făcute publice și numerele de telefon, dar și platforma online de unde vor putea fi preluate solicitările.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.