SOCIAL 12 august 2019

O mână de oameni, solidari la Sfântu Gheorghe cu protestul de la București

de Daniela Luca | 1263 vizualizări

„Speranța moare ultima pentru că speranța nu sună la 112”

Prin acțiunea „Pentru Alexandra și Luiza / Solidaritate cu Diaspora”, Sfântu Gheorghe s-a solidarizat cu Bucureștiul și cu celelalte orașe din țară în ceea ce privește protestul din 10 august. Astfel, sâmbătă, între orele 19:00 și 21:00, în fața Instituției Prefectului Județului Covasna, în jur de 30 de persoane s-au adunat pentru a demonstra că le pasă. Deși organizatorii s-au declarat mulțumiți de numărul de participanți, au fost voci care au spus că nu se așteptau să vină doar câteva zeci de persoane. 

Sâmbătă, în jurul orei 19:00, organizatorii au aprins lumânări în memoria Alexandrei și Luizei în fața Instituției Prefectului. Rând pe rând, au început să se adune oamenii care și-au dorit să se solidarizeze cu protestatarii din Piața Victoriei din București. 

 „Iertați-ne Alexandra, Luiza!”, „Vrem polițiști educați, corecți, în slujba cetățenilor”, „Cerem pedeapsa vinovaților din 10 august 2018, Piața Victoriei” sunt câteva dintre mesajele pe care le-au notat inițiatorii acțiunii de sâmbătă pe foile așezate lângă lumânările care ardeau în memoria tinerelor ucise la Caracal. 

 „Nu știam că trebuie să declar cu trei zile înainte evenimentul și de aceea am decis să fac un fel de flashmob, să ne strângem, să fie ca o întâlnire obișnuită. Deși nu suntem mulți, totuși eu nu credeam că o să vină atâta lume. Anul viitor aș vrea să organizez altfel ca să vină și mai multă lume. Eu am invitat 60 de persoane pe Facebook și am făcut public evenimentul. M-am gândit că dacă unii dintre ei acceptă și o să vadă astfel și alții. Și eu am locuit în București și am participat și acolo la proteste și simțeam că dacă nu puteam să mă duc în București, măcar să mă solidarizez cu ei din Sfântu Gheorghe. Sunt cu ei și fizic și psihic, cu oamenii care sunt acolo, acesta e cel mai important mesaj pe care îl transmit cu prezența mea aici. Chiar dacă sunt departe, cu sufletul sunt acolo pentru Luiza și Alexandra. Simțeam nevoia că trebuie să ieșim să ne exprimăm pentru că ce s-a întâmplat la Caracal e marcant pentru noi toți”, ne-a declarat unul dintre inițiatori acțiunii, Gáspár Antónia Kamilla. 

Dacă aceasta s-a declarat mulțumită de faptul că s-au adunat măcar zeci de oameni, alți participanți de la miting s-au arătat dezamăgiți de nepăsarea celor din jur. 

„Am ieșit pentru că ne pasă de sistem. E important să solidarizezi cu familia fetelor și cu toți cei care anul trecut au fost acolo pe 10 august și au fost bătuți și cu toți cei care muncesc cu străduință în străinătate și nu au avut șansa să meargă la vot și trimit banii acasă. Te doare totul pentru că e o incompetență în diferite ramuri ale sistemului unde sunt șmecherii și șpăgi. Eu încă sper din tot sufletul să se schimbe ceva, pentru că protestele de fapt nu durează doar atât cât stăm aici cu toții, ci și după, în sufletele noastre. Mă întristează că suntem atât de puțini azi. E o rușine pentru orașul acesta că suntem doar atâția. Parcă locuitorii acestui oraș nu ar realiza că trăiesc în țara asta. Ei nu își dau seama că problemele lor private sunt și problemele societății”, ne-a spus unul dintre participanți, Ágnes-Evelin Kispál. 

Ea a mai adăugat că a venit la miting cu soțul ei, dar și cu nepotul lor, pentru ca acesta să se obișnuiască să se implice de mic atunci când este vorba de o dramă care îi afectează pe toți în mod egal. 

„În primul rând sunt aici în calitate de cetățean. Nu reprezint nicio instituție. Pur și simplu consider că atunci când se întâmplă evenimente de genul acesta, este de datoria noastră civică să fim prezenți, măcar din empatie, măcar să spunem că ne vrem țara înapoi și am dori ca în sfârșit să punem umărul la construirea unei Românii din care copiii noștri să nu fie obligați să plece și să se simtă protejați și să simtă că pot să aibă un viitor în țara în care s-au născut. Speranța moare ultima pentru că speranța nu sună la 112”, ne-a spus o altă participantă la mitingul de sâmbătă, Anna Maria Popa. 

Pe 10 august, acțiuni similare au avut  loc și în Piața Sfatului din Brașov, dar și în alte mari orașe, în frunte cu București. Aici, aproximativ de 20.000 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, împotriva Guvernului, a întârzierilor din dosarul „10 august” de anul trecut, când s-au înregistrat violențe între protestatari și forțele de ordine, dar și împotriva unor schimbări legislative care privesc justiția. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.