SOCIAL 14 noiembrie 2013

O alimentație acidifiantă poate crește riscul apariției diabetului

de Covasna Media | 539 vizualizări

14 noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului

O alimentație bogată în proteine animale, care au o acțiune puternic acidifiantă, poate crește sensibil riscul apariției diabetului de tip 2, cea mai răspândită formă a maladiei, relevă un studiu publicat, marți, de cercetătorii de la Institutul național pentru sănătate și cercetare medicală (Insem) din Franța, transmite AFP.

Potrivit dr. Guy Fagherazzi, unul dintre autorii studiului publicat în revista Asociației europene de studiere a diabetului Diabetologia, este vorba de o primă lucrare care stabilește o legătură între încărcătura acidă a alimentației și o creștere semnificativă a riscului apariției diabetului de tip 2. Astfel, aciditatea organismului uman depinde direct de alimentație, unele alimente având un efect acidifiant, în timp de altele au un efect alcalin, odată absorbite de organism.

Aciditatea este măsurată de indicele PRAL (potential renal acid load) care permite clasificarea alimentelor în funcție de conținutul lor acid sau alcalin. Potrivit dr Fagherazzi, cărnurile, mai ales cele preparate prin metode industriale, precum și brânzeturile și produsele lactate fac parte din alimentele cele mai acidifiante, în timp ce fructele și legumele au contră proprietăți alcaline.

Cercetătorii de la Inserm au studiat alimentația a circa 66.000 de femei afiliate MGEN (Mutuelle Generale de l'Education nationale) pe o durată de 14 ani, timp în care 1.372 dintre ele au dezvoltat un diabet de tip 2. Comparând compoziția alimentației acestora și ajustând rezultatele pentru a elimina ceilalți factori de risc (mai ales obezitatea, sedentarismul și tabagismul), cercetătorii au descoperit că cele 25% dintre femeile care au avut un regim mai acidifiant au prezentat un risc crescut de 56% de a dezvolta diabet de tip 2, față de alte 25% dintre femei care au avut o alimentație cu un efect mai alcalin.

Riscul a crescut chiar cu 96% în cazul femeile cu o greutate normală și care au avut o alimentație cu un puternic conținut acid, în timp ce creșterea a fost net mai scăzută (plus 28%) la femeile obeze sau supraponderale, lăsând să se înțeleagă că „la aceste femei, deja cu risc, efectul alimentației ar fi mai mic”, a arătat dr. Fagherazzi.

Pentru a explica fenomenul, cercetătorul a avansat ipoteza că un regim acidifiant „ar antrena o creștere a riscului de insulino-rezistență, adică incapacitatea corpului de a secreta insulină atunci când are nevoie de aceasta pentru a regla glicemia”.

Studiul admite totuși că vor fi necesare și alte cercetări pentru a se confirma rezultatele acestei prime constatări. Un studiu precedent, publicat în 2011, a evocat deja existența unei legături între insulino-rezistență și încărcătura acidă a alimentației.

*

Peste 1.500.000 de români suferă de diabet iar în ultimul an au murit 18.539 bolnavi de diabet, plasând România printre primele zece țări europene la acest capitol, potrivit datelor Federației Internaționale pentru Diabet.

(Agerpres)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.