Numeroasele beneficii pentru sănătate ale sfeclei roşii
Ruşii o folosesc când gătesc celebrele lor borşuri, iar noi o apreciem doar în binecunoscuta salată cu hrean care acompaniază rasolul fraged de vită. Cu toate astea, sfecla-roşie merită mai mult.
I se poate spune, pe bună dreptate, o bombă cu energie. Este atât de sănătoasă, încât ea singură, consumată proaspătă, sub formă de suc ori în salate care de care mai gustoase, poate ţine departe o mulţime de boli!
Întăreşte imunitatea
Pe timpul iernii, organismul este supus permanent atacului diverselor forme de virus gripal şi nu numai. Pentru o protecţie eficientă este indicat să avem o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi minerale. Iar sfecla-roşie conţine din belşug tot ce avem nevoie pentru a lupta împotriva bolilor de sezon.
Previne cancerul
Betacianina, pigmentul care dă culoarea inconfundabilă acestei legume cu gust dulce-acrişor, are dovedite proprietăţi antioxidante. Asta înseamnă că protejează celulele şi împiedică degenerarea lor. Are proprietăţi antitumorale dovedite!
Scade tensiunea
Sfecla-roşie conţine mari cantităţi de nitraţi, substanţe care, odată transformate în nitriţi, produc o vasodilataţie la nivelul arterelor, scăzând în felul acesta tensiunea arterială.
Tratează anemia
Este foarte bogată în fier, mineral de care organismul are nevoie pentru producerea de hemoglobină. Nu doar cei care suferă de anemie se pot bucura de aceste proprietăţi, ci şi femeile însărcinate, cele aflate la menopauză ori persoanele pe care ciclul menstrual le sărăcesc de o mulţime de minerale şi vitamine esenţiale.
Suc detoxifiant
Bea în fiecare zi cel puţin un pahar de suc preparat din sfeclă-roşie, morcov şi măr! Are gust bun şi detoxifică ficatul şi intestinul gros.
(ecuisine.ro)