SOCIAL 12 februarie 2020

Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute, în scădere cu 6,3%

de Iulia Drăghici - Taraș | 1037 vizualizări

Vremea din perioada următoare ar putea influența din nou cifrele 

Statistica Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna arată că numărul îmbolnăvirilor cu infecții respiratorii acute, din care face parte și gripa, înregistrate aici este în scădere. Au fost cu 6,3% mai puține cazuri în ultima evidență înregistrată, față de săptămâna precedentă. Situația s-ar putea schimba în funcție de vreme. 

A scăzut numărul de îmbolnăviri. Eu credeam că se va mai ridica, mai ales după viteza cu care a început să urce. Săptămâna trecută, marți, ni s-au raportat 3267 de cazuri înregistrate pentru săptămâna precedentă, iar săptămâna asta, 3062 de cazuri, deci o scădere cu 6,3%. E un semn bun. Nu știu dacă se va menține în ritmul ăsta de scădere”, ne-a declarat epidemiologul DSP Covasna, Sánta Ferenc. 

Potrivit acestuia, scăderile se înregistrează și la numărul de absențe înregistrate în școli. Cea mai recentă raportare, arată că cei mai mulți absenți se înregistrează în clasele I – VIII, 15,56%, în scădere cu 2% față de raportarea trecută. Absențele în rândul preșcolarilor au ajuns la 9,34%, o scădere cu 2,19% și 8,35% în rândul liceenilor, cu 1,92% mai puțini decât în săptămâna anterioară. 

„După scăderea cazurilor înregistrate, scade ușor și absenteismul”, a spus epidemiologul. 

Tot acesta a spus că cea mai bună prevenție rămâne vaccinarea, dar că acum perioada propice a trecut și că s-ar putea să nu își mai dovedească eficiența. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că e necesar ca sălile de clasă, locuințele, dar și spațiile de la locul de muncă să fie aerisite frecvent și la fel de utilă în prevenire este spălarea temeinică a mâinilor. 

Sánta Ferenc a mai precizat că și vremea de afară va influența tendințele pe care le va înregistra epidemia de gripă, respectiv că frigul ar putea aduce o nouă creștere în rândul îmbolnăvirilor. 

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (145.622) și cu 66.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (102.981)”, arată cea mai recentă informare publicată pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control A Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, din 6 februarie. 

Au fost înregistrate 8 decese noi confirmate cu virus gripal, după cum arată aceeași raportare. 

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate peste 18 decese confirmate cu virus gripal. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal. Tot la nivel național, de la începutul sezonului au fost confirmate, pe baza probelor analizate în laborator, 718 cazuri de gripă. 

În 6 februarie, Ministerul Sănătății a declarat oficial epidemie de gripă în România. 

Chiar dacă la nivelul județului Covasna nu sunt astfel de probleme, în țară, aproape 4.000 de elevi stau acasă zilele acestea din cauza suspendării cursurilor în mai multe unități de învățământ din municipiul București și 12 județe, printre care și Brașov. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.