SOCIAL 15 noiembrie 2019

Noi cazuri de pestă porcină africană: 20 de mistreți morți

de Iulia Drăghici - Taraș | 2955 vizualizări

La nici o lună după primele cazuri de pestă porcină africană la mistreț în județul Covasna (24.10.2019), apar noi și noi cazuri : 20 mistreți morți. Toată țara a intrat în zona supusă restricțiilor privind circulația porcinelor vii și a produselor din carne de porc.

Primele 4 cadavre de mistreț suspecte și apoi confirmate cu pesta porcină africană au fost găsite în data de 24.10.2019 pe fondul de vânătoare nr. 2 Brăduț și respectiv fondul de vânătoare nr.4. Herculian.

După această dată au mai fost găsite încă 16 cadavre de mistreț, din care 13 au fost improprii pentru prelevări de probe, fiind sfâșiate de alte animale și intrate în putrefacție. Resturile găsite au fost îngropate conform reglementărilor în vigoare. Probele prelevate de la celelalte cadavre sunt în lucru la laboratorul acreditat.

De la începutul anului au fost examinate în laborator un număr de  359 probe provenite de la porcine domestice moarte sau suspecte de boală și din care în 7 cazuri s-a confirmat prezența virusului (2-Őrkő, 1-Valea Crișului, 4-Aita).

La efectivele de mistreț au fost examinate 1.166 animale recoltate prin vânătoare și 21 cadavre. Din probele recoltate din cadavre 4 probe au fost pozitive, 1 impropriu pentru examen (un singur ganglion recoltat), 13 au fost improprii pentru prelevări de probe, iar 3 probe sunt în lucru. În cazul cadavrului de mistreț de pe fondul de vânătoare nr.5 Baraolt (în apropierea loc.Bodoș) rezultatul a fost negativ.

Având în vedere apropierea sezonului rece și perioada în care se sacrifică în mod tradițional suinele din gospodării, DSVSA Covasna cu sprijinul altor organe competente va intensifica controalele privind : circulația porcinelor vii și a produselor din carne de porc; controalele rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea; identificarea și înregistrarea animalelor; efectuarea examenelor trichineloscopice; creșterea porcinelor în zone extravilane (stâne, cantoane, etc.); depistarea de mistreți morți sau bolnavi; precum și realizarea recoltării mistreților prin vânătoare conform dispozițiilor legale în vigoare.

Din cauza extinderii pestei porcine africane, din data de 12 noiembrie 2019 cu excepția județului Suceava, toate județele țării au intrat în zona supusă restricțiilor conform legislației comunitare privind circulația porcinelor vii și a produselor din carne de porc.

Comunicat de presă: Comunicat de presă DSVSA Covasna, Director executiv, Dr. Sikó Barabási Sándor

Sursă foto: Facebook/  Sikó Barabási Sándor

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.