SOCIAL 29 iunie 2023

Munca sezonieră poate fi o opțiune bună pentru elevi

de Covasna Media | 973 vizualizări

Munca sezonieră pentru elevi are multe avantaje: în primul rând banii pe care îi pot câștiga, dar și șansa de a învăța despre diferite profesii. Asociația Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) sprijină activitatea elevilor și încurajează antreprenorii și tinerii să lucreze împreună, oferind și primind oportunități.

 

Kelemen Tibor, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna, a declarat că există o cerere de muncă sezonieră pentru elevi și studenți, iar oferta și cererea se regăsesc și pe diverse platforme online, însă este important să se oficializeze aceste oferte și contracte. Conform legislației actuale, elevii pot lucra 60 de zile în vacanță, în orice domeniu, dar nu și noaptea. Elevii care doresc să lucreze se pot înregistra și la oficiul județean de ocupare a forței de muncă, dar pentru a se înscrie au nevoie de carnetul de elev și de o adeverință de la școala la care sunt înmatriculați.

Companiile care oferă locuri de muncă pentru elevi primesc o subvenție lunară din partea statului, dar este important ca acestea să înregistreze minorul care lucrează și să îl angajeze conform criteriilor pentru munca pentru elevi: un contract, 6 ore de muncă (pentru care se plătesc 8 ore) și un salariu egal cu salariul minim pe economie. HÁRIT sprijină munca sezonieră a elevilor ca modalitate de a câștiga bani și ca mijloc de a se maturiza.

Antal Balázs, vicepreședinte HÁRIT, consideră că este util ca elevii să încerce această oportunitate, deoarece munca sezonieră face parte din experiența profesională.

„Munca de student este relevantă din mai multe puncte de vedere, deoarece le oferă tinerilor o șansă de a încerca anumite profesii și, de asemenea, va fi benefică în cazul în care vor ajunge să lucreze într-un loc de muncă complet diferit în viitor. Munca pentru elevi le oferă o experiență pe piața muncii, îi ajută să învețe despre structura unui loc de muncă și le dezvoltă competențele.În același timp, orele de lucru sunt flexibile, deoarece un elev lucrează mai puțin timp decât un adult, lăsând spațiu pentru distracție. HÁRIT încurajează mai mulți tineri și studenți să caute locuri de muncă de vară, deoarece aceștia își dezvoltă abilitățile, își sporesc încrederea în sine și câștigă bani”, a declarat Balázs Antal.

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.