SOCIAL 7 februarie 2020

Munca nelegală în Covasna a dus la amenzi de peste 554.000 de lei

de Iulia Drăghici - Taraș | 1277 vizualizări

Peste 20 de persoane au fost identificate anul trecut la serviciu, dar fără carte de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) al județului Covasna a aplicat pe parcursul anului 2019 peste 240 de sancțiuni contravenționale pe linia de control privind relațiile de muncă și evidența muncii. Dintre acestea, 91 au fost amenzi, în cuantum total de 554.700 de lei. Valoarea amenzilor achitate s-a ridicat la 126.750 lei.

Bilanțul ITM Covasna mai arată că numărul persoanelor depistate că desfăşoară muncă nedeclarată s-a ridicat în 2019 la 47. Dintre acestea 21 erau fără carte individuală de muncă, opt persoane au fost depistate că nu aveau contractele individuale de muncă (CIM) transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii și 18 persoane au fost depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul CIM cu timp parțial. 

Obiectivul principal a fost şi este, identificarea şi combaterea muncii fără forme legale, identificându-se un număr de 21  persoane care prestau activitate fără a li se încheia contracte individuale de muncă, valoarea amenzilor aplicate fiind de 420.000 lei”, au transmis reprezentanții ITM Covasna. 

Totodată, anul trecut au fost realizate 118 controale ca urmare a sesizărilor depuse de foști angajați. 

Aspectele cele mai des întâlnite au fost următoarele: neplata salariului, neacordarea concediului de odihnă sau a compensării în bani a concediului de odihnă neefectuat la încetarea contractului individual de muncă, neemiterea dispoziţiei de desfacere a contractului de muncă, perfectarea contractului de muncă cu întârziere faţă de începerea activităţii, neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă anterior  începerii activităţii cf.art.16 L 53/2003, neacordarea orelor libere plătite pentru cei care efectuează ore suplimentare, neacordarea repausului săptămânal sau nerespectarea prevederilor privind munca de noapte”, mai arată ITM Covasna în bilanțul anual. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.