SOCIAL 15 noiembrie 2022

Mesaj emoționant al unui tânăr cu diabet din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1664 vizualizări

Vajna János: „Eu și dulceața mea am sărbătorit cea de-a optsprezecea aniversare”

De Ziua Mondială a Diabetului, care se marchează anual pe 14 noiembrie, Vajna János, un tânăr de 23 de ani din Sfântu Gheorghe, care suferă de mic de această afecțiune, a postat pe o rețea socială un mesaj emoționant. Cu ocazia sărbătorii, el și-a scos „dulceața” la o cină în oraș și i-a făcut o confesiune neașteptată. În spatele acestui demers, ne-a spus Vajna János, stă dorința de a-i determina și pe alții care suferă de aceeași boală să încerce să vadă lucrurile dintr-o nouă perspectivă. 

Tânărul din Sfântu Gheorghe este ciclistul care în urmă cu doi ani a reușit să adune peste 10.000 de lei pentru echipamente destinate diabeticilor, în cadrul unei acțiuni prin care a înfruntat, la Șugaș Băi, cea mai dificilă provocare ciclistă, numită Everesting. 

La finalul mesajului, postat zilele trecute pe o rețea de socializare, tânărul dezvăluie că de fapt „dulceața” căreia îi face confesiunea este boala de care suferă de la o vârstă foarte fragedă. El vorbește în postare despre relația în care se află de optsprezece ani și despre provocările pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului. 

„Eu și dulceața mea am sărbătorit cea de-a optsprezecea aniversare. Optsprezece ani! Aveam doar cinci ani atunci. Ei bine, nu a fost dragoste la prima vedere. De fapt, ne-a fost foarte greu să ne înțelegem. Când am prezentat-o celor de acasă, nimeni nu s-a uitat la noi cu ochi buni. Îmi amintesc în primii ani câte a trebuit să îndur și la câte a trebuit să renunț de dragul iubitei mele. Apoi am încercat să mergem pe drumuri separate, dar la scurt timp a trebuit să realizăm că noi doi nu am putea exista unul fără celălalt. Între timp au venit consilierii care ne-au spus ce ar trebui să facem, ce metode au dus la succes la ei și cum au reușit să se simtă mai bine de când urmăresc aceste metode.

A trebuit să ne împăcăm, eu și iubita mea, cu gândul că fiecare este diferit și funcționează bine în mod diferit. Am decis să ne creăm propriul sistem cu sfaturile utile și experiențele pe care le-am acumulat de-a lungul anilor împreună. Ne ascultăm, avem încredere unul în celălalt și ne cunoaștem suficient de bine pentru a ști cum să reacționăm la fiecare situație care ni se ivește în cale. 

Noi doi împreună alcătuim un întreg și, indiferent de ce ne apare în cale, rezistăm cu mult curaj, fie că este un tort, o prăjitură sau o bucată de carne. 

Eu și dulceața mea, adică diabetul meu!”, se arată în mesajul de pe o rețea de socializare, tradus din limba maghiară. 

Vajna János ne-a spus că Ziua Mondială a Diabetului este un prilej bun prin care putem să sensibilizăm comunitatea cu privire la nevoile celor care suferă de această boală, însă pentru cei din urmă este în esență încă o zi „de luptă” cu boala. 

„Ziua Mondială a Diabetului nu este diferită de oricare altă zi. Desigur, e plăcut să vezi că lumea își amintește de această zi și că sunt „sărbătorite” persoanele cu diabet, dar tot trebuie să fim atenți la nivelul zahărului la fel ca în orice altă zi. La Mulți Ani tuturor semenilor care suferă de diabet”, ne-a spus tânărul. 

Primele semne ale bolii și drumul lung spre găsirea forței interioare 

Diagnosticul de diabet de tip 1 i-a fost pus de doctorița Ioana Georgescu la vârsta de cinci ani, ne-a spus Vajna János. 

„Eram obosit, nu mâncam, beam doar apă. Am slăbit de la 20 de kilograme la 15 în doar o săptămână. Doctorița a observat că sunt diabetic din cauza respirației cu miros de acetonă. Boala s-a dezvoltat din cauza unei sperieturi”, ne-a mai povestit tânărul. 

Forța interioară cu care el abordează această boală este greu de descris în cuvinte. L-am întrebat cum a reușit să aibă o viziune atât de pozitivă și am aflat că, în timp, a văzut în această provocare o oportunitate, pentru că, fără disciplina de care a avut nevoie ca să își pună la punct un regim strict, nu ar mai fi fost omul care este astăzi. 

„Cred că felul în care reacționăm la lucrurile care ni se întâmplă în viață, fie ele negative sau pozitive, ține în primul rând de atitudinea noastră. Nu văd diabetul meu ca pe un dezavantaj și nu l-am perceput ca pe ceva negativ, nici când eram mic. Pentru mine asta nu este o problemă, ci mai degrabă o provocare în viața de zi cu zi, căreia trebuie să îi acord o atenție sporită. Acum pot spune că diabetul este și o mare oportunitate pentru mine, pentru că datorită acestei boli am reușit să realizez o mulțime de lucruri. Dacă m-ar fi întrebat cineva dacă aș vrea să mă tratez definitiv de diabet, răspunsul meu ar fi un «nu» foarte sigur. Asta e ceea ce mă face să fiu eu, iar dacă mi l-ar lua cineva, aș simți că pierd o parte din mine”, ne-a spus tânărul. 

Conștient de greutățile prin care trec cei care încă sunt la începutul luptei cu boala, Vajna János spune că este dispus să ofere sprijin moral și emoțional oricui are nevoie de acest lucru. 

„Sugestia mea pentru cei care tocmai au fost diagnosticați cu diabet și sunt la pământ cu moralul este să realizeze că acesta nu va fi un sprint, ci un maraton, o cursă pe termen lung. Această boală trebuie privită ca o căsnicie. Trebuie acordat timp tuturor proceselor sale. În primul rând, trebuie să accepți că este și va fi acolo și trebuie abordată cu smerenie. Nu trebuie privită ca un dezavantaj. Îți conferă o ordine, o predictibilitate, și îți oferă o viață sănătoasă, pentru că trebuie să te ții de un program și să îl respecți. Sunt deschis să ofer un sprijin celor care se simt fără speranță din cauza bolii. Nu există nu pot, ci doar nu vreau”, ne-a mai spus acesta. 

Cei care au nevoie pot primi sprijin și consiliere și prin intermediul Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Covasna, înființată în 2007 la inițiativa a trei tineri cu diabet. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.