SOCIAL 17 iunie 2013

Medicamente periculoase. Diclofenacul poate provoca atac de cord

de Covasna Media | 616 vizualizări

Unul dintre cele mai folosite analgezice, diclofenacul, ar putea putea provoca reacții adverse grave dacă este folosit frecvent. Agenția Europeană a Medicamentului avertizează că utilizarea în exces a medicamentului de către persoanele cu afecțiuni cardiace poate duce la atac de cord sau atac cerebral.

Pe piaţă există zeci de medicamente care includ substanţa activă diclofenac. Sunt sub formă de pastile, geluri sau injecţii. Cu toate că diclofenacul, produs de mai multe firme, este considerat în continuare a prezenta mai multe beneficii decât riscuri, EMA recomandă precauţie în cazul anumitor pacienți, mai ales în cazul celor care au probleme cardiace sau circulatorii grave. Aceștia nu ar trebui să folosească medicamente pe bază de diclofenac.

Decizia agenției europene vine după ce un amplu studiu internațional a ajuns luna trecută la concluzia că folosirea pe termen îndelungat şi în doze mari a diclofenacului creşte cu circa o treime riscul unui eveniment vascular major - atac de cord, atac cerebral sau chiar deces pe fondul unei boli cardiovasculare.

De asemenea, potrivit medicilor, pacienții care prezintă o serie de factori de risc, ca hipertensiune, colesterol mărit, diabet sau fumat, ar trebui să folosească diclofenac doar după o examinare atentă.

În același timp, medicii sunt sfătuiți să reevalueze periodic necesitățile pacienților pentru a stabili dacă mai trebuie să ia în continuare acest medicament, potrivit comunicatului Agenției Europene a Medicamentului.

Medicamente retrase de pe piață

În ultimele luni, specialiştii au constatat că tot mai multe medicamente pot face mai mult rău decât bine. Fie că este vorba despre pastile împotriva răcelii sau anticoncepţionale, autorităţile şi producătorii au impus anumite restricţii în comercializarea lor, iar în unele cazuri s-a mers chiar până la retragerea de pe piaţă.

De la începutul anului, patru medicamente contraceptive au intrat în vizorul specialiştilor. Unul dintre ele, Diane-35, folosit de mii de femei din România, mai poate fi prescris acum doar de medicii dermatologi, pentru tratarea acneei. Decizia vine după ce Franţa a retras medicamentul de la vânzare pentru că ar fi provocat moartea a patru femei.

Alte două anticoncepţionale, Yaz şi Yasmin, sunt suspectate că ar fi provocat moartea a 23 de femei din Canada. Se vând şi în România, iar autorităţile spun că au existat doar 10 cazuri de reacţii adverse grave, după administrarea pilulelor. Medicamentele sunt acum analizate pentru a se stabili dacă rămân sau nu pe piaţă. Un alt contraceptiv cu probleme este CILEST, retras de pe piaţă de Agenţia Naţională a Medicamentului pentru că pastila are eficienţă scăzută.

Retrase au fost şi 800 de mii de cutii de Fervex, după ce producătorul a descoperit, în Franţa, un lot contaminat cu o bacterie. Zahărul din compoziţie ar fi cel care a produs contaminarea. Produsul nu a ajuns şi pe piaţa din România, însă firma a hotărât să retragă de la comercializare toate sortimentele de Fervex granule pentru copii şi adulţi.

Tot în Franţa, două loturi de Furosemid, un medicament diuretic, au fost retrase din farmacii deoarece cutiile conţin, de fapt, somnifere. Aceasta ar putea fi şi cauza morţii unui bătrân din Marsilia. Autorităţile aşteaptă rezultatele testelor toxicologice pentru a decide dacă vor acuza compania care a ambalat medicamentele de omor involuntar.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.