Lucrări de investiţii la Spitalul Judeţean
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a primit în acest an 4,1 milioane de lei din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a corpului B al clădirii principale, a declarat miercuri, directorul instituţiei, András Nagy Róbert.
Potrivit acestuia, pe lângă suma menţionată anterior, Ministerul Sănătăţii a mai alocat 1,57 milioane de lei pentru realizarea staţiei de epurare a spitalului.
“Staţia pe care o avem nu corespunde normelor europene. După cum se ştie, apa folosită în spital necesită tratament înainte de a intra în sistemul de canalizare al oraşului, prin urmare am primit bani pentru a construi o staţie modernă, corespunzătoare standardelor europene, iar termenul de finalizare a investiţiei este 31 octombrie”, a precizat András Nagy Róbert.
Acesta a menţionat că un alt proiect de investiţii important care se doreşte a fi demarat în acest an vizează extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul spitalului cu încă 500 de metri pătraţi.
“Practic, vrem să mai ridicăm o clădire în curte, în prelungirea celei existente, pentru că această secţie este cea mai solicitată şi este nevoie de spaţiu suplimentar pentru săli de aşteptare şi pentru ca activitatea să se deruleze în cele mai bune condiţii”, a mai spus acesta.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe este cea mai mare unitate medicală din judeţul Covasna. A fost construită în urmă cu aproape 30 de ani, la scurt timp după ce un demnitar al fostului Partid Comunist, rănit la o partidă de vânătoare desfăşurată în zonă, a constatat că în tot judeţul nu există niciun spital.
Clădirea a intrat în reparaţii capitale în urmă cu mai bine de cinci ani, după ce specialiştii au constatat că structura de rezistenţă este atât de şubrezită încât nu mai poate face faţă unui seism de intensitate medie. Aceasta s-a degradat atât din cauza cutremurelor, cât şi a aburilor de la spălătoria aflată în subsol, care ani la rând s-au infiltrat în pereţi şi au şubrezit armătura metalică. Lucrările trebuiau finalizate încă din 2008, dar până acum s-a lucrat doar la corpul A, lucrările trenând atât din lipsa banilor, cât şi a neînţelegerilor dintre proiectant şi executant.
Spitalul, care se află în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, va beneficia, de asemenea, de 22 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru modernizare şi dotare cu echipamente şi aparatură medicală, contractul de finanţare a proiectului fiind deja semnat.