SOCIAL 1 noiembrie 2018

Licitație cu donare de fonduri pentru victimele din Colectiv

de Iulia Drăghici - Taraș | 711 vizualizări

Tablourile vândute prin „silent auction” sunt imagini surprinse în noaptea dinaintea tragicului incendiu

Un număr de 20 de tablouri cu fotografii de la concertul trupei Goodbye to Gravity din noaptea incendiului de la Colectiv, petrecut în urmă cu trei ani, sunt scoase la licitație la Sfântu Gheorghe. Imaginile, realizate de Miluță Flueraș, fotograful oficial al concertului din 30 octombrie 2015, sunt expuse până în 5 noiembrie a.c. în cafeneaua Tein din centrul reședinței județului Covasna. Banii strânși în urma licitației vor ajunge la supraviețuitorii incendiului din clubul bucureștean, care la 3 ani de la tragedie încă urmează tratamente costisitoare.

Licitația pornește de la 50 de lei pentru oricare dintre cele 20 de tablouri. Sistemul de licitare funcționează prin înscrierea pe niște liste, care pot fi găsite până în 5 noiembrie tot la cafeneaua Tein.

Câștigătorii licitației își vor putea lua acasă tablourile după a treia ediție a evenimentului ReCreAct, unde va fi prezent și autorul fotografiilor. Miluță Flueraș va veni astfel la Sfântu Gheorghe în 5 noiembrie, ca invitat al evenimentului inițiat de artista Luiza Zan și Mihai Pop de la Platforma RO100.

La întâlnire se va vorbit atât despre Colectiv, despre imaginile din cadrul expoziției, dar mai ales despre efectele pe care evenimentul l-a avut asupra sferei civice din România.

Ceainăria Tein găzduiește începând din seara de marți, 30 octombrie a.c., o expoziție cu imagini făcute la concertul trupei Goodbye to Gravity chiar înaintea izbucnirii incendiului de către fotograful oficial al evenimentului, Miluță Flueraș. Inaugurarea expoziției-tribut, numită „Taking my time to pay an homage”, s-a făcut începând cu ora 22:32, momentul când, în urmă cu trei ani, se înregistra primul apel la 112, care anunța izbucnirea incendiului. De asemenea, timp de un minut și 9 secunde, în Piața Centrală a orașului au fost aprinse lumânări și s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor care au pierit în urma devastatorului incendiu. Melodia „The day we give in is the day we die” a răsunat marți noaptea în Parcul din reședința județ, pentru a marca astfel evenimentul care a schimbat o țară întreagă.     

Incendiul din clubul Colectiv din București a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat într-o hală a fostei fabrici Pionierul din Sectorul 4. Focul a izbucnit în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării albumului numit „Mantras of War”.

În urma tragicului incendiu din 30 octombrie au decedat un număr de 65 de persoane. Dintre acestea, 26 și-au pierdut viața chiar în incinta Clubului Colectiv.  În afară de ei, restul au decedat în spital sau chiar în drum spre spital. În total, au fost rănite 186 de persoane, din care 146 au fost spitalizate.

Printre cei care veniseră la concertul formației Goodbye to Gravity se aflau numeroși artiști, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori.

Acesta a fost cel mai grav incendiu produs într-un club din România, și, totodată, potrivit presei, și cel mai mare eveniment cu pierderi de vieți omenești de după 1989.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.