SOCIAL 15 martie 2019

Județul Covasna trage semnale de alarmă în privința securității pe internet

de Daniela Luca | 1122 vizualizări

Polițiștii au predat „Ora de net” în jumătate dintre școlile covăsnene

Reprezentanții IPJ Covasna au prezentat joi, 14 martie, proiectul „Ora de net” în cadrul unei întâlniri de lucru adresate angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna. Proiectul lansat la începutul anului școlar se bucură de o mare popularitate în rândul elevilor covăsneni, spun polițiștii. Pe lângă acest subiect la întâlnirea de joi a fost pusă în lumină și problematica înșelăciunilor comise prin oferirea de suport tehnic fals prin intermediul internetului.

„Ora de net” a fost predată de polițiștii covăsneni de la începutul acestui an școlar în aproximativ jumătate dintre școli, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Materialele sunt adaptate pe grupe de vârstă, ia cele 50 de minute cât ține „Ora de net” adesea sunt puține pentru a potoli interesul mare a elevilor, spun polițiștii de la IPJ Covasna.

 „Am avut o întâlnire cu toți profesorii care au atribuții de activități extracurriculare în școli, iar după aceea am fost bombardați din partea școlilor cu solicitări privind această temă, siguranța pe internet pentru că este o temă de foarte mare actualitate. (...) Atâta timp cât nu avem grijă de datele noastre personale, ne împrietenim cu persoane necunoscute pe net, oferim date pe tavă, suntem în pericol”, a declarat joi, 14 martie, comisarul de poliție din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Covasna, Tóth Sigismund.

Butonul albastru și butonul roșu pentru siguranța online

La aceste ore, de cele mai multe ori elevii din județ au declarat că petrec foarte mult timp în mediul online, iar polițiștii din cadrul IPJ Covasna i-au îndemnat să-și rupă jumătate de oră din timpul petrecut pe rețele de socializare și să acceseze site-ul https://oradenet.salvaticopiii.ro/.

Pe pagina online a programului pot fi accesate două butoane importante cu funcții utile. Butonul albastru „ctrl_AJUTOR” poate fi de folos celor care au probleme legate de tehnologie sau internet. Până în prezent un număr de peste 6.000 de persoane din întreaga țară au fost consiliate în ceea ce privește cyberbulling-ul (agresiunea, intimidarea), grooming-ul (ademenirea copiilor în scop sexual de către un adult), protecția datelor personale sau dependența de internet și jocuri.

Butonul roșu „esc_ABUZ” permite oricui să facă reclamații, sesizări în ceea ce privește conținutul nepotrivit copiilor sau adolescenților pe internet. Informațiile sunt trimise ulterior la departamentele de poliție abilitate să investigheze și să intervină. Peste 2.400 de rapoarte care vizau conținut cu abuz sexual asupra unui copil au fost înregistrate prin intermediul acestui buton.

Polițiștii din cadrul IPJ Covasna au adăugat că oricine vrea să se unească pentru a pune bazele unei comunicări deschise și autentice cu copiii și tinerii despre experiența lor online poate deveni voluntar al acestui demers, accesând pagina online a programului al cărui purtător de cuvânt și imagine este actrița și cântăreața Alina Eremia.

Datele personale de pe rețelele de socializare pot fi periculoase, atenționează IPJ Covasna

În ceea ce privește fraudele cu suport tehnic fals, Tóth Sigismund a punctat că în mare parte sunt vizate persoane care sunt abordate din senin sub pretextul unei false probleme tehnice. Victimele sunt adesea persoane în vârstă, dar există și cazuri în care au fost vizate aplicații de Internet Banking. În România, în  10% dintre aceste situații au fost înregistrate pierderi financiare până la câteva zeci de mii de lei.

Polițiștii IPJ Covasna atrag atenția și asupra faptului că autorii colectează nelegitim datele personale de pe rețelele de socializare. Acestea pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru a accesa conturi bancare, pentru a contracta împrumuturi sau derula afaceri ilegale în numele persoanei vătămate.

În ceea ce privește răspunderea penală a minorilor care comit fapte nelegitime pe internet, polițiștii au precizat că aceasta variază în funcție de vârstă.

„Dacă este un minor, există câteva măsuri prevăzute de lege care se aplică gradual. Odată, supravegherea specializată de către părinți, după care, dacă se repetă, se ajunge și la internarea într-un centru de reeducare. Se poate vorbi și despre amendă, dar bineînțeles că amenda o plătesc părinții. În ceea ce privește răspunderea penală a minorilor, cei până la 14 ani nu răspund penal, cei între 14 și 16 ani răspund penal dacă se dovedește că au comis fapta cu intenție, iar cei de peste 16 ani până la 17 și 364 de zile răspund penal exact ca un major doar că pedeapsa sau amenda aplicată este la jumătate”, a explicat comisarul de poliție Tóth Sigismund.

„Ora de net” este un program european unic în România care promovează siguranța pe internet folosirea tehnologiilor în scop educațional în rândul copiilor și adolescenților.

Proiectul a fost lansat de către „Salvați Copiii” România, iar la nivel județean grupul de lucru este format din IPJ Covasna, DGASPC Covasna și Inspectoratul Școlar Județean alături de Centrul Județean pentru Resurse de Asistență Educațională.

La întâlnirea de joi au participat și reprezentanții Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Covasna, dar și un reprezentant al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Biroul Teritorial Brașov.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.