SOCIAL 7 august 2023

IPJ Covasna: Recomandări pentru siguranța online a copiilor

de Covasna Media | 399 vizualizări

Conform unor studii efectuate la nivel național, numărul copiilor care sunt activi zilnic pe rețelele de socializare a crescut semnificativ, iar, în medie, timpul petrecut în activități online depășește câteva ore, zilnic. Acestea nu sunt doar date statistice, ci se traduc în realități cu care copiii noștri iau contact frecvent.

Iată câteva recomandări pentru a crește siguranța în online a copilului tău și pentru a facilita dialogul cu acesta pe tema consumului responsabil de subiecte online:

1. Discută deschis cu copilul despre siguranța în online.

Petrece timp cu copilul în timp ce este activ online, învață-l cum să fie în siguranță și ce site-uri web sunt potrivite. Copilul va asocia siguranța online cu o practică importantă, deoarece ți-ai făcut timp să îi formezi obiceiurile în acest sens. În cele din urmă, poate fi lăsat să practice individual siguranța, atunci când consideri că este pe deplin pregătit. Dacă are o relație bună cu tine, va fi mai predispus să vină să ceară ajutor atunci când i se întâmplă ceva negativ online.

2. Instalează filtre bune.

Există aplicații sau programe create special pentru a controla activitatea copiilor în mediul online. Filtrează tot ce consideri că nu este adecvat, astfel încât copilul să se poată bucura de ceea ce internetul oferă pozitiv. Găsește un filtru de internet care să răspundă nevoilor familiei tale. După ce îl instalezi, asigură-te că intri în setări și reglezi comenzile parentale pentru a se potrivi cu nivelul de securitate pe care îl consideri potrivit.

Dacă ți se pare că un astfel de software pare să îi îngrădească din libertăți, este oportun să te concentrezi mai mult pe clădirea relației de încredere între tine și el. Învață copilul să întrebe înainte să instaleze un nou joc, aplicație sau program pe dispozitivele sale. Petrece timp cu el în care să îți arate ce mai e nou în mediul online, ce preocupări și ce temeri are. Astfel, vei rămâne conectat la ultimele noutăți, dar, mai important, vei ști ce face copilul tău, care sunt pasiunile lui și cu ce probleme se confruntă.

3. Creează o ZONĂ SIGURĂ.

O altă soluție în cazul în care nu vrei să instalezi filtre sau aplicații speciale de supraveghere este să te asiguri că laptopul sau computerul se află într-un loc vizibil din casă. Evită locurile în care copiii pot închide ușile și pot fi singuri. Copiii au mai puține șanse să se strecoare pe site-uri nepotrivite dacă știu că cineva ar putea vedea în orice moment conținutul pe care ei îl accesează. Filtrele sunt esențiale și excelente, dar nu sunt fără cusur. Fii deosebit de atent cu tabletele și dispozitivele mai mici care pot fi scoase din raza ta vizuală. Fii conștient în permanență de locul unde se află copiii tăi atunci când sunt online.

4. Confidențialitatea.

Prima regulă în ceea ce privește confidențialitatea în mediul online este să înveți copilul să reacționeze în mediul online la fel cum ar reacționa în offline. Dacă cineva pe stradă i-ar cere numărul de telefon, numele sau adresa, i le-ar oferi? Probabil că nu. Același lucru se aplică și în mediul online. Învață-l pe copil să nu ofere nimănui datele sale de contact, cu excepția cazului în care știi și tu despre asta.

5. Stinge și spune.

Învață-l pe copil cum să oprească ecranul imediat dacă vede ceva nepotrivit și să te anunțe. Dacă se întâmplă acest lucru, recompensează copilul pentru onestitate și apoi purtați o conversație despre ce s-a întâmplat și despre cum o situație similară poate fi evitată pe viitor, dacă este posibil.

6. Comportament online adecvat.

În cazul copiilor mai mari, este important să știe cum să răspundă la e-mailuri, mesaje text sau mesaje neadecvate. Este mai bine să sfătuiești copilul să nu răspundă la grosolănie sau agresiune cibernetică, ci doar să șteargă textele sau e-mailurile nedorite. Nu ar trebui niciodată să trimită mesaje text sau să posteze conținut online pe care nu se simte confortabil să îl spună față în față. Un alt lucru important de reținut este că odată ce a publicat ceva online, va fi foarte greu să fie șters 100%. Prin urmare, învață-l pe copil să se gândească de două ori înainte să posteze ceva pe rețelele de socializare.

Sursa: Comunicat de presă IPJ Covasna.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.