SOCIAL 18 martie 2022

Încep înscrierile pentru cursurile de limbă română sau maghiară pentru vorbitorii non-nativi

de Iulia Drăghici - Taraș | 1035 vizualizări

Programul a primit, oficial, votul Consiliului Local Sfântu Gheorghe 

Programul multianual de interes local „Sprijin financiar acordat tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani în vederea participării la cursuri de limba română sau maghiară, destinate vorbitorilor nonnativi” a fost aprobat joi de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Înscrierile încep vineri, 18 martie și vor dura o săptămână, a anunțat viceprimarul Vargha Fruzsina. 

„În sfârșit putem spune că ajungem să votăm pentru acest program de limbă română și maghiară, care este un rezultat al consultării cu tinerii, de anul trecut, când i-am întrebat cât de mult îi deranjează sau trăiesc un obstacol prin necunoașterea limbii națiunii conlocuitoare și aceștia au spus că i-ar ajuta foarte mult un asemenea program. Deocamdată vorbim despre tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Înscrierile vor începe mâine și perioada de înscriere va fi de o săptămână. Vor fi două sesiuni. Una de primăvară și vară, care începe acum, respectiv va începe o sesiune de toamnă în septembrie. Perioada de înscriere este atât de scurtă și din cauză că trebuie să ne aliniem cumva și cu anul universitar, deoarece acest program are loc printr-o cooperare cu Universitatea Babeș – Bolyai”, a spus joi, în ședința extraordinară de Consiliu Local, viceprimarul Vargha Fruzsina. 

Într-o conferință de presă, viceprimarul a spus că înscrierea se va putea face și la Biroul de Tineret, respectiv că în aprilie vor începe cursurile. 

Proiectul de hotărâre prevede și încheierea unui contract de asociere între Municipiul Sfântu Gheorghe, pe de o parte, și Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea De Litere, prin Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană - Departamentul de limbă, cultură și civilizație românească și Departamentul de Limba Maghiară și Lingvistică Generală. 

Scopul programului este de a sprijini tinerii care au domiciliul sau reședința și își desfășoară activitatea sau sunt studenți în municipiul Sfântu Gheorghe, „în vederea încurajării asumării responsabilităților individuale, conectării la profilul multicultural al municipiului, dezvoltării nivelului de pregătire profesională a tinerilor pentru a crește atractivitatea comunității prin atingerea standardelor naționale, înlesnirea accesului la serviciile educaționale și valorificarea caracterului bilingv al regiunii”, se mai arată în proiectul adoptat joi. 

Printre amănuntele cuprinse aici se mai arată că aceste cursuri se compun dintr-un modul de 120 de ore. Ele vor fi organizate în două sesiuni, respectiv aprilie-iulie și septembrie-decembrie, pentru câte 2-3 grupe/sesiune, iar o grupă va fi constituită din 10 până la 14 cursanți. 

Este bine de știut și că „fiecare beneficiar va primi o sumă de 700 de lei, în vederea participării la un curs de limba română sau maghiară destinat vorbitorilor nonnativi”, respectiv că va „suporta diferența de preț a contravalorii cursului din fondurile proprii”. Documentele oficiale arată și că un modul de 120 de ore costă 1.000 de lei de cursant. 

Nu în ultimul rând este important de știut și că „beneficiarul va primi suma solicitată după terminarea cursurilor și obținerea unui Atestat de participare emis de instituția de învățământ parteneră”. 

Fiecare modul se compune dintr-un număr de 120 de ore de curs practic de limba română sau maghiară, dintre care 20 de ore față în față, la sediul extensiei UBB din Sfântu Gheorghe, și 100 de ore online, pe ZOOM (80 de ore sincron și 20 de ore asincron, pentru redactarea și corectarea temelor de casă). Săptămânal vor avea loc 6-7 ore de pregătire lingvistică”, se mai arată în proiect. 

La sfârșitul fiecărei sesiuni va avea loc un examen de absolvire, iar dovada absolvirii cursului o va fi Atestatul de participare emis de instituția de învățământ parteneră. 

Acte pentru înscriere 

Cei interesați trebuie să depună la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Compartimentul Relații cu Publicul, Informații și Registratură, un dosar care să conțină, printre altele, o cerere-tip completată, actul de identitate al solicitantului, diplome de studii, acte doveditoare privind calitatea de angajat/student al solicitantului - adeverință de la locul de muncă privind calitatea de angajat/adeverință de la unitatea de învățământ din Sfântu Gheorghe, iar pentru  a obține finanțarea trebuie adăugată, cel mai probabil ulterior, și dovada absolvirii Programului, respectiv un extras de Cont bancar. 

Cererea tipizată va putea fi accesată de pe site-ul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe sau se poate procura în format tipărit de la Compartimentul Relații cu Publicul, Informații, Registratură, dar, potrivit viceprimarului și de la Biroul de Tineret. 

Rezultatele evaluării vor fi făcute publice în data de 28 martie pentru prima sesiune și 20 august pentru a doua sesiune, prin afișare la sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe și pe site-ul www.sfantugheorgheinfo.ro. Este de așteptat ca autoritățile să prezinte aici și alte detalii despre demers.  

În bugetul pe anul 2022, autoritățile din Sfântu Gheorghe au prevăzut deocamdată suma de 100.000 de lei pentru finanțarea acestui program, dar bugetul total pe primul an de implementare este stabilit la un milion de lei în total. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.