SOCIAL 31 octombrie 2012

Încălzire mai scumpă la Întorsura

de Agerpres | 611 vizualizări

Primăria Întorsura Buzăului este nevoită să majoreze preţul gigacaloriei de anul viitor.

Primăria Întorsura Buzăului va solicita acordul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) pentru majorarea preţului gigacaloriei începând de anul viitor.

Primarul Leca Băncilă a declarat că Întorsura Buzăului se numără printre oraşele din ţară cu cel mai mic preţ al gigacaloriei, respectiv 121 de lei cu tot cu TVA, acesta fiind neschimbat de aproape patru ani.

Potrivit primarului, autorităţile locale sunt nevoite să majoreze tariful pentru că centrala pe rumeguş care asigură căldură şi apă caldă pentru blocuri şi instituţiile publice înregistrează pierderi.

„În primul rând trebuie să luăm în calcul faptul că preţul rumeguşului a crescut. Nu-l mai primim gratis cum era cândva, îl cumpărăm cu 6 euro metrul cub. În plus s-a scumpit şi energia electrică, deci suntem obligaţi să ajustăm preţul gigacaloriei pentru că centrala termică merge în pierdere, înregistrăm un deficit de 300.000 de lei pe an (...) Acum întocmim documentaţia pe care o vom înainta ANRE cu solicitarea de a aproba majorarea preţului gigacaloriei la 150 de lei începând de anul viitor”, a declarat Leca Băncilă.

În condiţiile majorării preţului gigacaloriei, factura la încălzire pe timpul iernii va ajunge 300-350 de lei pentru un apartament cu două camere, deci va fi mai mare cu aproape 100 de lei.

Întorsura Buzăului este singurul oraş din judeţul Covasna care mai are apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. Practic, aproape jumătate din locuinţe sunt conectate la centrala pe rumeguş realizată în urmă cu mai bine de opt ani printr-un proiect finanţat de Guvernul danez şi cel român. Celelalte locuinţe sunt încălzite cu lemne.

La Întorsura Buzăului, supranumită şi „mica Siberie”, iarna ţine aproape cinci luni pe an, din noiembrie şi până în martie, iar temperaturile coboară în mod frecvent sub minus 30 de grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură din ultima jumătate de secol a fost de minus 35,8 grade Celsius şi a fost înregistrată pe data de în 8 februarie 2005 la staţia meteo din Întorsura Buzăului, record nemaiatins din anul 1939.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.