SOCIAL 30 iulie 2020

Încă un pas pentru combaterea sărăciei din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 836 vizualizări

Autoritățile de Management au dat aviz favorabil pentru ambele proiecte câștigătoare la apelurile lansate de GAL Sepsi 

Asociația Grup de Acțiune Locală  Sepsi din Sfântu Gheorghe a finalizat prima sesiune de apel de proiecte la nivel local în scopul atingerii obiectivelor din Strategia de Dezvoltare Locală Sfântu Gheorghe. Cele două proiecte depuse recent, ambele menite să lupte cu sărăcia, au primit aviz favorabil de la Autoritățile de Management. Trecerea de acest filtru tehnic este un pas mare, spun reprezentanții GAL Sepsi. 

Asociația Grup de Acțiune Locală SEPSI al cărei președinte este viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, derulează un proiect de incluziune socială a persoanelor care trăiesc în trei zone urbane marginalizate (ZUM) ale municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv cartierul Őrkő, cartierul Ciucului și zona Câmpu Frumos. 

Astfel, recent, s-a finalizat prima sesiune de apel de proiecte la GAL Sepsi. Aceasta s-a desfășurat pe parcursul lunilor martie – mai a.c.. 

În total, au fost depuse două proiecte – câte una pentru fiecare apel – una pentru investițiile infrastructurale din Programul Operațional Regional (POR), iar altul pentru resursele Programului Operațional Capital Uman (POCU). Ambele proiecte au trecut de procesul local de evaluare. 

Costul celor două proiecte 

Este vorba despre proiectul „Prospera Sepsi” care presupune servicii integrate pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie din Sfântu Gheorghe. Acesta a fost depus de Asociația Caritas și elaborat de către șase parteneri. Valoarea totală a proiectului este de 4.922.715,65 de lei.  

„Sepsi Prospera” presupune, printre altele, organizarea diferitor tipuri de activități sociale, educaționale, de servicii medicale și a unor campanii anti-discriminare pentru 600 de persoane din reședința de județ, spun reprezentanții GAL Sepsi. 

Celălalt proiect, în valoare de 3.518.594 de lei, depus de Municipiul Sfântu Gheorghe, prevede construirea unei grădinițe în cartierul Őrkő. 

Acum, după ce au primit avizul de la Autoritățile de Management, aplicanții își pot încărca proiectele avizate în sistemul online MYSMIS, după care urmează faza de contractare, respectiv implementarea. 

„În lunile mai și iunie de fapt ne-am ocupat de procesul local de evaluare. Acest aviz este un pas foarte important pentru că după acest moment,  când proiectul ajunge în MYSMIS, GAL-urile nu mai au de lucru cu solicitanții. Și în MYSMIS se va face o evaluare tehnică, dar după ce se evaluează proiectele și la nivelul MYSMIS, atunci începe contractarea. Dacă anul acesta semnează contractul de finanțare cu autoritățile de management din București și solicitanții din Sfântu Gheorghe, atunci ei primesc banii pentru proiect și pot începe implementarea. Mi-a plăcut foarte mult că la proiectul soft – „Prospera Sepsi”, sunt șase parteneri, asta înseamnă că ONG-uri, o firmă și instituții publice lucrează împreună pentru același scop. Asta e de fapt baza și ideea principală a tuturor GAL-urilor”, a spus în cadrul unei conferințe de presă managerul de proiect Veres-Nagy Tímea. 

Aceasta a precizat că a doua sesiune de proiecte va avea loc luna următoare. 

GAL Sepsi își propune totodată să continue activitățile comunitare în cele trei cartiere marginalizate, care au fost puse pe pauză din cauza pandemiei. 

În plus, facilitatorii din cadrul GAL Sepsi vor organiza și câteva întâlniri în zona locuințelor sociale din strada Lunca Oltului. Acestea fac parte de asemenea din cartierul Ciucului și respectiv din unul dintre ZUM-urile vizate de proiect. 

„Acum am început să facem primii pași ca să intrăm și în comunitatea aceea, ca să facem și acolo o dezbatere publică, să vorbim cu locuitorii și să vedem ce nevoi mici au, pentru că majoritatea nevoilor pe care aceste comunități le au nu țin de GAL, dar putem să facem mici acțiuni în care ei sunt împreună, vorbesc, în care fac ceva în curte sau în zona locuințelor”, a mai punctat Veres-Nagy Tímea. 

Obiectivul general al Strategiei de Dezvoltare Locală este reducerea, până în anul 2023, a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în cele trei zone urbane marginalizate menționate, prin îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață, dar și creșterea economică. 

Strategia de Dezvoltare Locală a municipiului a fost elaborată în noiembrie 2017, iar în luna decembrie a aceluiași an aceasta a fost declarată câștigătoare. Ministerul a aprobat finanțarea Strategiei de Dezvoltare Locală cu un buget de aproape 7.000.000 de euro.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.