SOCIAL 16 decembrie 2022

Harta Binelui: Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, nominalizat în rândul celor fără șpagă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1154 vizualizări

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” este inclus pe „Harta binelui în spitalele de stat”, întocmită de jurnalistul Alex Nedea. Aceasta a fost întocmită pe baza unor mărturii ale pacienților din țară, care au fost tratați bine și profesionist fără să dea atenții sau șpagă medicilor și angajaților spitalelor. 

Scopul acestei hărți este ca pacienții să înțeleagă că bulinele astea albastre de pe hartă înseamnă, de fapt, nu instituții, ci medici și asistente cu nume și prenume, profesioniști din spitale care au decis să facă primii pași ai schimbării. Sunt oameni care nu doar că nu cer plicul, dar au renunțat să îl mai accepte chiar și atunci când pacienții insistă”, a scris jurnalistul Alex Nedea, cunoscut pentru investigațiile pe care le realizează împreună cu echipa Recorder. 

Managerul András-Nagy Róbert spune că vestea că pacienții au menționat SJU Covasna în acest context este îmbucurătoare. Acesta a punctat și că situația șpăgilor și atențiilor în spitale s-a schimbat drastic odată cu măririle salariale în domeniul sanitar. 

Astăzi este o altă situație față de ce a fost acum cinci, șase ani. Mă refer, în primul și în primul rând, la salarizarea personalului medical și vorbesc nu numai la nivelul spitalului din Sfântu Gheorghe, vorbesc la nivel general. Până acum cinci ani, și la nivel politic, și la nivel de societate a fost tolerată, să zic așa, situația plăților informale din cauza faptului că salariile erau cum erau. Practic, societatea nu a apreciat corespunzător munca medicilor prin nivelul de salarizare”, a declarat managerul SJU. 

András-Nagy Róbert a punctat, în același timp, și el că pacienții trebuie să înțeleagă clar că și ei fac parte din schimbare, nu doar medicii sau ceilalți angajați. 

Trebuie făcută diferența între a cere și a primi. A cere e o chestiune deplorabilă. Și nu vorbesc din punct de vedere al legalității. Mă refer strict la aspectul moralității. Nu este în regulă ca un angajat medical să ceară. Pe partea cealaltă, eu mă bucur că a fost constatat că Spitalul Sfântu Gheorghe este printre cei menționați. Dar este un alt aspect sesizat și anume că și pacienții ar trebui să schimbe această optică. Mă bucur că s-a constatat că la Spitalul Județean nu trebuie și nu este cerut să plătești sau să dai atenții pentru un serviciu medical corespunzător. Nu trebuie să dai atenții la nimeni! (...) Cred că avem și o altă mentalitate, în cadrul spitalului, din această privință și acest lucru trebuie întărit în continuare”, a mai spus acesta. 

Analiza publicată pe blogul alexnedea.ro a pornit de la o discuție pe Facebook, în care el detalia un episod dintr-un spital în care a ajuns în stare de urgență. 

Am povestit atunci că, din fericire, nimeni din personalul sanitar cu care am interacționat nu aflase că lucrez în presă, așa că am putut timp de trei zile să observ „incognito” viața dintr-un spital de stat din România. 

Așa am putut afla, din observație directă, dar și de la pacienții colegi de salon, că medici și asistente din secția Chirurgie de la Spitalul „Elias”, unde fusesem internat, refuzau plicul celor care încercau să îl dea. Mai mult, am fost profund impresionat de felul în care îi tratau pe pacienți, indiferent că era vorba despre un necăjit sau de un domn cu ștaif.

M-am întrebat dacă ce am văzut eu și colegii de salon din spital sunt doar niște excepții sau într-adevăr avem de-a face cu o schimbare reală în spitalele de stat din România, schimbare produsă mai ales de noile generații de medici care au format o masă critică și care schimbă mentalitățile din sistemul sanitar.

Așa că am cerut cititorilor mei să îmi spună dacă au avut experiențe similare cu a mea, dacă, fără să trebuiască să dea vreun plic la cineva, au fost tratați corect de personalul medical dintr-un spital de stat. Le-am cerut să îmi indice numele spitalului și secția.

Apelul meu a fost urmat de sute de mesaje cu mărturii din spitale de stat din toată țara”, a scris Alex Nedea pe blogul său. 

Jurnalistul a punctat și că este conștient că „în aceste unități sanitare ale binelui nu tot personalul medical procedează la fel de etic” și că „harta nu este completă”. 

Harta mai vorbește despre ceva. Despre faptul că tot mai mulți profesioniști din domeniul sanitar au ales să lucreze în România și să schimbe mentalitățile de la noi. Sunt medici și asistente despre care nu prea auzim vorbindu-se în presă, dar care, în ciuda condițiilor grele de muncă din țară, au ales să rămână aici să își trateze semenii. Această hartă este imaginea unei Românii în vindecare”, mai scrie Nedea. 

Datorită acestui articol, blogul personal al jurnalistului a avut peste 15.000 de vizitatori unici în prima zi de la publicare. 

Mesajul principal este, în cele din urmă, și acela că este necesar ca toată lumea să înțeleagă faptul că face parte din schimbare. 

Găsiți harta și articolul complet pe site-ul: https://alexnedea.ro

***Votează Superlativele OCV 2022 AICI! Votul tău ne ajută să aflăm care sunt evenimentele și personalitățile locale care au marcat ultimul an și să le premiem în consecință.
Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.